Designerul Cristina Edu, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea, a făcut furori la cea de a 28-a ediție a Bucharest Fashion Week, acolo unde a obținut premiul pentru ,,Best romanian bridal dress designer” (cel mai bun designer român de rochii de miresă).

Specialist în creația de rochii de mirese, Cristina conduce, din 2012, o casă de modă care îi poartă numele. Cristina Edu – bridals este locul în care iau naștere creații haute couture, care îmbracă miresele în cea mai importantă zi din viața lor. Prezentă pe podiumurile de modă din România și cele internaționale, bihoreanca ne-a împărtășit din experiența pe care o trăiește și despre parcursul ei în lumea fashion.

NewsBihor: Cum a început această poveste în urma căreia prind contur cele mai frumoase rochii de mireasă?

Cristina Edu: În anul 2012 am întâmpinat un moment de cotitură în cariera mea. Eu terminasem studii în Drept și mă pregăteam pentru o carieră în domeniul juridic. După 3 examene căzute la limită, am considerat că trebuie să îmi reevaluez viața, traiectoria, și să fiu sinceră cu mine. Eram în București, înainte de sărbătoarea Crăciunului, și tocmai aflasem că am căzut examenul. În drum spre casă mi-am pus întrebarea: ,, Și acum ce fac?” Primul meu gând a fost: ,,Rochii de mireasa”! Cred că momentul în care am avut curajul să mă ascult a fost unul din cele mai norocoase din viața mea. Și ce a urmat a fost un traseu frumos , cu urcușuri și coborâșuri, însă un drum parcus cu dragoste și credință în idealurile mele.

NB: Pe ce podiumuri au fost prezentate creațiile tale?

C.E: Am prezentat pe podiumuri din România, la Oradea, Cluj și București. Anul trecut am avut onoarea să fiu invitată de Guvernul Regatului Bahrain să prezint o colecție în cadrul unui eveniment exclusivist, cu rezonanță mondială – JEWELLERY ARABIA 2016- locul unde se întâlnesc cele mai exclusiviste case de bijuterii și ceasuri din lume. De asemenea, în 2015 am prezenat în cadrul Expozitiei Fashionista, desfășurată în Istanbul.

NB: Care sunt pașii pe care îi parcurgi când dai naștere unei rochii?

C.E: Intuiție, meditație, studiu, creionare, croi, coasere, decorare și mult entuziasm.

NB: Unde îți găsești inspirația?

C.E: În valorile mele și în femeia pentru care creez. Eu consider că rochia de mireasă trebuie să o reprezinte în totalitate pe cea care o poartă, să nu fie o rochie pentru o noapte, ci o creație pentru o viață.

NB: Care este cea mai nouă colecție a ta?

CE: Versailles 2018.

NB: Cum ai primit vestea că ești cel mai bun desginer român de rochii de mireasă?

C.E: A fost o surpriză nemaipomenită, pe care am primit-o chiar în seara de Moș Nicolae. Cred că a avea în suflet entuziasmul copilului care îl așteaptă pe Moșul este unul din secretele reușitei în tot ce ne propunem. Întotdeauna am crezut în visele mele, și chiar dacă de cele mai multe ori nu am avut o pistă de realizare, de fiecare dată a apărut la momentul potrivit. Chiar cred în puterea noastră interioară și în bunul Dumnezeu!

NB: Ce stil de rochie de mireasă preferă bihorencele?

C.E: Fetele din Oradea merg pe stil diafan, romantic. Cele din Beiuș vor rochii foarte elegante. Sincer, sunt în top în ceea ce privește preferințele, se raportează la moda internațională foarte mult. Iar maramureșencele și domnișoarele din zona Arad și Timișoara optează pentru rochii foarte brodate, somptuoase. Când creez pentru ultimele enumerate mă raportez întotdeauna la moda din Orient.

NB: Care este cea mai excentrică rochie de mireasă care îți poartă numele?

C.E: Toate au o notă deosebită. De la mine din studio nu iese nici o rochie fără a avea o amprentă specială. Nu cred că termenul excentric mă reprezintă în ceea ce creez, ci mai mult o aură unică pentru fiecare creație în parte.

NB: Cu ce provocări se confruntă un designer vestimentar în ascensiune?

C.E: Bugetul pentru marketing, producția și desfacerea la nivelul creațiilor.

NB: Cum crezi că vor arăta rochiile de mireasă peste 20 de ani?

C.E: Depinde de evoluția femeii! Eu vreau să cred că își va păstra feminitatea și aura divină.

NB: Dacă ar fi să te căsătorești mâine, ce rochie de mireasă ai purta?

C.E: Cu siguranță ar fi o creație cu adevărat specială și de suflet!

Larisa Patricia Herlaș