În prezența conducerii CJ Bihor, vicepremierul Stănescu și ministrul Nica au pezentat proiecte care definesc viitorul bihorenilor.

Programul Național de Dezvoltare Locală, care se derulează prin Ministerul Dezvoltării, a ajuns la etapa a II-a. Județul Bihor a reușit în prima etapă să atragă, în total, 850 de milioane de lei, cea mai mare sumă alocată unui județ. CJ Bihor are acum trei proiecte prin PNDL II, două dintre ele fiind semnate la întâlnirea din sala mare a Prefecturii. Este vorba despre drumul Beiuș – Roșia – Aștileu – Aleșd, care se va reabilita pe o lungime de peste 33 de km, în valoare de 120 de milioane lei, și drumul Sâmbăta – Dobrești – Lunca, cu o lungime de 21 de km, și valoare de 57 de milioane lei. Cel de al treilea proiect, drumul Uileacu de Criș – Bălaia – Burzuc – Sârbi, este în curs de execuție, după cum a anunțat conducerea.

Reprezentanți ai Guvernului la Oradea

Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, a ținut să asigure conducerea CJ Bihor de tot suportul de care au nevoie. ,,Obiectivele care sunt cuprinse în aceste contracte sunt convins că vă vor fi de mare ajutor, mai ales că discutăm despre infrastructura rutieră și nu numai”, a spus fostul președinte de consiliu județean de Olt. Stănescu a punctat și faptul că, prin acest program cifrele nu au fost atribuite, cum spun unii, decât pe baza celor patru criterii stabilite: capacitatea financiară, suprafața județului, numărul de locuitori și numărul de UAT-uri. Marius Nica, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, a vorbit audienței despre procedurile pe care le-a implementat pentru a simplifica mecanismele care îngreunau absorbția de fonduri. ,,Am eliminat partea de hârtii, despre care dvs. spuneați că vă împiedicau să ajungeți la un rezultat, și împreună sunt convins că vom reuși ca în 2023 România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene”, a transmis ministrul. Cel din urmă care a luat cuvântul de la masa prezidiului a fost Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care a adus în discuție realizările la care se muncește. ,,Cetățenii au dreptul de a circula pe un drum reabilitat, au dreptul de a avea apă curată, de a beneficia de canalizare, și alte investiții”.

Programul Național de Dezvoltare Locală a avut prima etapă între 2013 – 2016, când județul Bihor a beneficiat de 177 de obiective de investiții și o sumă totală de 868 de milioane de lei. Începând cu 2017, a început a doua etapă din acest program, care se întinde pe o perioadă de patru ani. De această dată, județul Bihor a atras o alocare de 751 de milioane de lei și un număr de 172 de obiective de investiții.

Larisa Patricia Herlaș