Conducerea Consiliului Județean Bihor i-a găzduit, joi dimineața, în sala mare a Prefecturii, pe viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, pe Marius Nica, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, și reprezentanți ai autorităților locale.

O zi importantă pentru județul Bihor s-a conturat în urma semnării contractelor de investiții finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a vorbit despre procesul de dezvoltare prin care trece instituția pe care o conduce și despre care spune că, în prezent, se mândrește de recunoaștere națională și internațională. ,,Muzeul Țării Crișurilor intră pe calea normalității”, a declarat șeful instituției. Proiectul care a fost semnat cu întâietate, în prezența primarilor și a jurnaliștilor, prevede amenajarea primului etaj al MTC, curtea acestuia și împrejmuirea sediului nou. 5 milioane de Euro a alocat POR în acest sens, iar termenul de execuție este de 36 de luni de la data semnării contractului. ,,Credem însă că proiectul va fi finalizat înainte de data limită deoarece suntem în fază avansată cu documentația”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean.

29 de milioane de Euro pentru drumul Apusenilor

Ioan Mang, în calitate de vicepreședinte al CJ Bihor, a declarat că, prin semnarea acestor contracte, se fac pași importanți pentru respectarea promisiunilor făcute de actuala conducere a legislativului județean în timpul campaniei electorale. ,,În campanie promiteam bihorenilor că, dacă vom conduce Consiliul Județean împreună cu aliații noștri, atunci vom încerca să reabilităm și să asfaltăm toate drumurile județene. Ceea ce facem astăzi este o parte din această promisiune a noastră”. În acest sens a fost semnat, tot joi, contractul pentru drumul Apusenilor, etapa I. Este vorba despre modernizarea infrastructurii rutiere Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului – Remeți, un proiect mai vechi al CJ, care se ridică la peste 29 de milioane de Euro, plătit din bani europeni. ,,Este o investiție absolut necesară pentru turismul din Apuseni”, crede vicepreședintele. ,,Acest proiect va contribui la transformarea zonei Apusenilor în Valea Prahovei a județului Bihor”, a completat Mang. Pentru a se ajunge la semnarea drumului Apusenilor a fost nevoie chiar și de modificarea codului silvic, care prevedea că nu se poate schimba destinația unui drum, în condițiile în care în interiorul drumului județean existau două ,,insule” forestiere. Pentru aceste eforturi, Ioan Mang a ținut să mulțumească atât celor trei membri ai Guvernului prezenți la Oradea, cât și întregului Guvern și Parlamentului României.

 

Conducerea a prezentat și situația tronsonului 3, în valoare de 9,5 milioane de Euro. ,,Practic este vorba despre drumul de la Remeți la Valea Drăganului, documentația este depusă și s-au făcut toate constatările”, a precizat Mang.

Larisa Patricia Herlaș