Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, și Paul Stănescu, viceprim ministru au semnat, joi, la Oradea, patru contracte de investiţii în infrastructura rutieră din județul Bihor, dar și privind continuarea lucrărilor de amenajare a Muzeului Ţării Crişurilor.

În baza celor patru contracte semnate joi, guvernul României finanțează investiții de 77 milioane euro în județul Bihor. Două dintre contracte vizează reabilitarea a două drumuri județene. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală II se vor reabilita o porțiune de 33,6 km pe drumul Beiuș-Roșia-Aștileu-Aleșd, respectiv, 21 km pe drumul Sâmbăta-Dobrești-Lunca.

PAUL STĂNESCU, viceprim ministru

Fondurile nu au fost atribuitre politic sau altceva, cum spun unele voci. Ele au avut la bază criteria foarte clare și anume capacitatea financiară, suprafața județului, numărul de locuitori și numărul de UAT-uri.

Și la mine, și la dl. Ministru Nica și la dl. Secretar de stat Gâdea, dacă aveți probleme, ușa este deschisă oricând pentru a pune în practică toate contractele pe care le-am semnat.

Președintele Consiliului Județean Bihor a semnat de asemenea, alte două contracte prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Unul dintre proiecte se referă la continuarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, proiect în valoare de 5,5 milioane euro, iar al doilea presupune realizarea tronsoanelor din drumul Apuseni care vor lega Beiușul de județul Cluj.

MARIUS NICA, ministru delegat pentru fondurile europene

Am simplificat mecanismul de aprobare a acestor proiecte. Am eliminat o parte din hârtiile derspre care dumneavostră spuneați că ne-au împiedicat să ajungem la acest rezultat și, împreună, sunt convins că vom reuși ca în 2023, România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.

Prin PNDL I, județul Bihor a primit 868 milioane lei pentru a finanța 176 de obiective de investiții. Pentru perioada 2017-2021, prin PNDL II, în județ se finanțează 172 de obiective și se acordă 751 milioane lei.

ADRIAN IONUȚ GÂDEA, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

Prin Agenția Națională pentru Locuințe, în județul dumneavoastră se derulează câteva investiții extrem de importante privind construirea de locuințe pentru tineri. Sunt în execuție 132 unități locative în municipiul Oradea. De asemenea suntem în faza de elaborare proiecte pentru construirea în Oradea, Beiuș, Sântandrei.

PAUL STĂNESCU, viceprim ministru

Ați făcut o treabă minunată și vă felicit; și să aveți în vedere că de fiecare dată vom fi lângă dumneavoastră domnule președinte.