Proiectul ,,Urmașii Marii Uniri”, care are ca scop principal cinstirea memoriei participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, a fost prezentat invitaților luni, în cadrul primei întâlniri de lucru a tuturor partenerilor proiectului, la Cetatea Oradea.

Inițiatorul acestui proiect, europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, a organizat o întâlnire de lucru, în cadrul căreia consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918, iar Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională – Chiș Gheorghe, și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, dar și întoarcerea lui acasă.

Invitați de seamă

Prezentarea proiectului, a elementelor de identitate vizuală și a viitorului portal online care va cuprinde atât istorisiri legate de delegații bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 și de urmașii acestora, dar și multe alte informații despre momentele premergătoare Marii Uniri au fost transmise către invitații europarlamentarului. Dintre aceștia s-au remarcat secretarii de stat Paul Cotîrleț, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Veaceslav Șaramet, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, dar și reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ai Universității din Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, ai Inspectoratului Școlar Județean, Arhivelor Naționale, ai Direcției județene pentru cultură, Evidența populației, Cetatea Oradea, sau ai Asociației ,,Cei 40 de Mucenici”.

,,În asentimentul celor prezenți, am solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului”, a declarat Emilian Pavel pe blogul personal. ,,Abia ieșiți, și încă nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia doreau și proclamau libertatea, democrația, drepturi sociale, iubire și entuziasm pentru celelalte națiuni subjugate și proaspăt eliberate, dorința de bună conviețuire, smerenie față de jertfa soldaților români căzuți pentru unirea țării, recunoștință față de aliați și nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru femei și bărbați! În acest sens, ne dorim să subliniem de asemenea contribuția importantă dar de prea multe ori neglijată a femeilor la realizarea Marii Uniri”, a completat bihoreanul.

Lansarea publică a proiectului urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii Februarie, 2018, coordonatorii dorind să aducă în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Se dorește să le fie cinstită memoria, făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi, și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.

Larisa Patricia Herlaș