Tineri artiști lirici, aflați în plină ascensiune, vor susține joi, de la ora 19, o Gală de Operă, în Sala de concerte ,,Enescu – Bartók”.

În cadrul conferinței de presă de miercuri, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, a prezentat programul ,,colorat și variat”, așa cum l-a descris artistul, bazat preponderent pe opere italiene. Vor fi oferite publicului bihorean selecțiuni din opere celebre de G. Verdi, G. Puccini, R. Leoncavallo, G. Bizet, Fr. Cilea, G. Rossini, A. Ponchielli, Lehár Fr., Kodály Z și alții.

Artiștii care vor urca pe scenă au fost prezenți și la întâlnirea cu presa. Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, le-a vorbit jurnaliștilor despre munca care se ascunde în spatele unui asemenea spectacol. ,,Nu e ușor să construiești așa un concert. Avem foarte puțin timp la dispoziție să intrăm în atmosfera unei arii sau alta, iar momentele muzicale sunt dintre cele mai solicitante din punct de vedere vocal”. Soprana Kele Brigitta, care și-a început studiile muzicale în Oradea și le-a desăvârșit în Cluj, și-a împărtășit experiența internațională care a ajutat-o să revină după mult timp pe o scenă în Oradea mult mai pregătită, după cum a spus chiar solista. Kele Brigitta a concertat la Metropolitan Opera New York, Opera din Paris, Opera d’Avignon, Opera Națională Rhin din Strasbourg, NCPA din Beijing, precum şi la Festivalul Masada din Israel. Tenorul Pataki Adorján, înzestrat cu o voce de aur, a vorbit despre momentele muzicale pe care le va dărui melomanilor ca despre niște ,,bijuterii muzicale”, care speră că le vor face seara mai frumoasă. Este invitat permanent al Festivalului Internaţional de Operă din Miskolc (Ungaria). Pataki a participat la turnee în Olanda, Elveţia, Germania, Austria, Ungaria, Croaţia, Bosnia Herzegovina și Spania. Printre premiile pe care le-a obţinut se numără: premiul special al UCMR la Concursul Internaţional „Traian Grozăvescu” Lugoj – 2006, Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” Slobozia – 2009, premiu special pentru cea mai bună interpretare camerală, premiu special şi premiul Televiziunii „Duna” la al IX-lea Concurs Internaţional de Operetă „Fr. Lehár” – 2010.

Între muzică și tehnică

Baritonul Emanuel Popescu, care se va alătura colegilor săi pe scenă, are o poveste extrem de interesantă și contradictorie. A început studiul muzicii la Liceul de Muzică din Alba Iulia, secția canto și pian. A studiat canto și arta scenică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, și între anii 2007 – 2009 a fost angajat la Opera Națională din Cluj-Napoca. Abordează un bogat repertoriu, interpretând roluri mari din opere celebre: Figaro – Bărbierul din Sevilla, Marcello – Boema, Dandini – Cenușăreasa G. Rossini; Belcore – Elixirul dragostei; Malatesta – Don Pasquale de G. Donizetti; Melitone – Forța destinului, Marullo – Rigoletto de G. Verdi; Morales, Escamillo – Carmen de G. Bizet, Osmin – Zaide de W. A. Mozart, Maximilian – Candide de L. Bernstein. În prezent este solist colaborator al Operei Naționale din Cluj-Napoca și spune despre el, cu zâmbetul pe buze, că nu este un artist internațional. Acest lucru nu se datorează faptului că nu are potențialul necesar, ci pentru că artistul, inginer de meserie, a ales să se axeze pe tehnică. ,,Nu pot să mă îndepărtez de muzică. Aici îmi găsesc eu liniștea”, a spus baritonul, care își dorește să fie ambasador al operei oriunde merge în lume. ,,Sunt artist, mă ocup de tehnică, am o firmă cu mulți angajați și patru copii. Încerc să le fac pe toate cât pot de bine”, s-a confesat Popescu.

În perioada următoare, Filarmonica de Stat va pune în scenă un Concert de Colinde, susținut de Corul Filarmonicii, și o Seară Spaniolă, cu Dan Alexandru Arhire la chitară și Sabin Pautza ca dirijor.

Larisa Patricia Herlaș