Începând de luni, printr-un parteneriat strategic cu cea mai puternică academie de box din Europa Centrală, clubul Basti Box redefinește sportul bihorean.

Sfârșitul de an a adus din nou Gala de Box la Salonta, dar sâmbăta aceasta a fost una specială pentru cei 36 tineri sportivi ce activează la clubul de box salontan. Evenimentul principal al zilei a fost găzduit de Casa de Cultură din localitate. Mai multe meciuri demonstrative au avut loc între tineri din 8 localități din România și Ungaria, iar apoi antrenorii și organizatorii au participat la un workshop dedicat cooperării în domeniul sportului.

Cluburile care au onorat cu prezența invitația managerului Basti Box, Sebastian Silaghi, au fost echipele din Cluj, Timișoara, Holod, iar din Ungaria cei din Eger, Gyula, Bekéscsaba, Miskolc și, desigur, cei din Budapesta de la Academia Madárfészek.

Parteneriat strategic pentru 3 ani

Parafat în vara acestui an la Salonta, în prezența multiplului campion Erdelyi Zsolt (cel care între timp nu doar că a pus bazele celei mai mari academii de box din Europa Centrală, ci este și președintele federației de box din Ungaria), parteneriatul strategic cu Academia Madárfészek aduce din această zi o finanțare care asigură posibilitatea de a se antrena timp de 6 zile pe săptămână, nu doar 3 ca până acum. Începând de luni, tinerii din Salonta, Vintere, Inand, Vărășeni, Cefa și Tulca vor avea șansa să se antreneze la sala de box din Casa Kulin. Copii se pregătesc de la 6-8 ani, iar vestea cea bună este că Basti Box are un prim boxor care a trecut la categoria de seniori. Vas Norbert a început să practice acest sport la 13 ani, iar în februarie va participa la primul lui concurs internațional, Cupa Bocskay din Debrețin, o competiție de prestigi, rangul ei fiind ridicat de prezența mai multor echipe din Rusia și Ucraina.

Workshop despre viitorul cooperării în domeniul boxului și tineret

Imediat după jocurile demonstrative, organizatorii, antrenorii și câteva din tinerele talente au participat la un eveniment organizat cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor. Astfel, în cadrul workshop-ului intitulat ,,Rolul sportului în dezvoltarea relației dintre tinerii din Bihor și Ungaria”, participanții au prezentat situația dificilă în care se află domeniul sportului juvenil în România, boxul în special. Exemplul din Salonta poate fi considerat unul fericit, și aceasta se datorează sârguinței, dedicării în totalitate sportului și tinerelor talente din Bihor, tocmai de aceea a decis și conducerea academiei de box din Budapesta să sprijine inițiativa și activitatea coordonată de Sebastian Silaghi, după cum a precizat Wida Jozsef, directorul instituției de sport. Însă, elementele ca bază de antrenament permanent, surse financiare pentru participări la competiții interne ori internaționale trebuie considerate doar baza unei activități sportive care emite pretenții, iar în România de astăzi lipsesc oameni indispensabili dintr-un staff profesionist: nutriționiști sportivi, psiholog sportiv, iar o altă problemă acută de care s-a amintit a fost lipsa antrenorilor de box.

Prezent la acest workshop, Póti Csaba, directorul adjunct al DDIP Bihor, a subliniat că instituția pe care o reprezintă sprijină financiar cluburile sportive, pe bază de proiecte, dar aceste resurse pot acoperi doar o parte din activitățile desfășurate pe perioada unui an, însă, în multe cazuri sunt esențiale pentru a se menține în sfera sportului. Cel mai important lucru enunțat a fost că acest tip de cooperare trebuie să continue, iar într-un viitor apropiat se dorește organizarea și coordonarea unui proiect dedicat schimbului de experiență între cluburile sportive de box, până în primăvara anului 2018.

NewsBihor