Ca urmare a creşterii valorilor de trafic pe sensul de ieşire din ţară, în special la frontiera cu Ungaria, înregistrată în timpul minivacanței care tocmai s-a încheiat, Poliţia de Frontieră Română a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi fluent în toate punctele de trecere.

În acest sens, conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri prin care și-au adaptat misiunile, resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. A fost dispusă suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 4.100 de poliţişti de frontieră au desfășurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară, fiind folosite cele de pe sensul de intrare.

Pe frontiera de vest au fost operaţionale 11 puncte de trecere, în care au fost deschise 37 de fluxuri de ieşire din ţară. Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate în punctele Borş şi Nădlac, fapt pentru care s-a recomandat utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest.

,,Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, a transmis purtătorul de cuvânt Chifor Loredana, subcomisar de poliție.

Larisa Patricia Herlaș