Profesorul Emilia Negru își lansează, marți, cartea „Semn. Ornament. Simbol. Bihorean”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, de la ora 17.00.

Cartea „Semn. Ornament. Simbol. Bihorean”, apărută în aceste zile la Editura Duran’s Oradea, a fost tipărită în cadrul unui proiect finanțat de către Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, din cadrul Consiliului Județean Bihor. Proiectul, în valoare de 3.200 lei, prevede editarea și tipărirea a 250 de exemplare. Lucrarea vine în sprijinul elevilor și profesorilor de Educație plastică, dar se adresează și celor interesați de arta populară tradițională și de simbolistica ornamentelor din creațiile populare.

„Trăim într-o eră a imaginii, în care ,,uitatul la televizor’’ impune modele kitsch şi standarde de uniformizare, stereotipuri culturale şi prejudecăţi, nonvalori şi ignoranţă, transformând societatea în oameni uşor de manipulat. Educaţia artistică contribuie la sensibilizarea tinerei generaţii faţă de valorile culturale moștenite astfel încât acestea să fie descoperite, promovate şi conservate. Arta populară şi elementele de cultură locală şi naţională se dovedesc noi resurse didactice ce pot favoriza abordări individuale, valoroase și originale cu beneficii atât pentru elevi, cât şi pentru comunitate”, scrie Emilia Negru.

Printre invitaţii de seamă la lansare se numără prof. univ. dr. Cornel Teodor Durgheu şi prof. Mircea Boţog, iar evenimentul va fi moderat de dr. Cristina Liana Pușcaș – muzeograf la Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

Larisa Patricia Herlaș