Cosmin Tudoran, cunoscut în mediul online și ca Profu de vin, este un artist care spune despre el că se exprimă prin muzică, fotografie și scris.

În 1999 a pus bazele Ca$$a Loco, un proiect muzical diferit de ceea ce exista pe piața din România. Doi ani mai târziu și-a făcut debutul în televiziune, la invitația PRO TV de a prezenta ,,Vara Ispitelor”, un format care a fost lider absolut de audiență la vremea respectivă. În paralel, a colaborat cu mai multe publicații ca editorialist, și a pus bazele mai multor reviste, pentru ca în 2012 să ajungă editor colaborator la revista Vinul.ro, cât și artist pe cont propriu. Ulterior, s-a implicat în proiectul Mega&Tudoran care l-a readus pe scenă, în fața publicului.

A pătruns în ,,lumea vinului” întâmplător, cu un curs de degustare pentru amatori, a devenit somelier, degustător autorizat ADAR și jurat la International Wine Contest Bucharest. Profu de vin este un concept care s-a născut ,, dintr-o poftă de a da ceva înapoi industriei care m-a poftit așa de frumos înauntru, cu brațele deschise”, după cum spune chiar Cosmin. În toamna aceasta, județul Bihor a fost gazda perfectă pentru episodul 5 din #profudevin. 26 de locații din Oradea și împrejurimi au constituit cadrul ideal pentru clipul de aproape 18 minute ce a adunat vizualizări record în mediul online.

NewsBihor: Ce a însemnat Ca$$a Loco pentru tine?

Cosmin Tudoran: Ca$$a Loco a reprezentat o foarte lungă vacanță. A fost un vis frumos, plin de drumeții plăcute, cu un rest de amintiri, oameni, bucurie, succes și tot ce a mai fost pe lângă. Nici un plan clar de atac, pur și simplu creație din poftă, după poftă, cu idei născute în glumă și luate foarte în serios.

NB: Ce s-a schimbat în industria muzicală românească de atunci și până în prezent?

C.T: După mine s-a schimbat zona de creație, în sensul că muzica nu se mai face din drag, ci pentru bani și succes. S-a pervertit. Iar omul de rând nu mai consumă muzica din plăcere, și chiar au ajuns să-mi dea dreptate când spun că muzica over all e un produs perimat. Nu mai asculți muzică cu mesaj, asculți o bâjbâială smoircăită și diluată, ca să ia calea radioului. Sunt și excepții, dar prea mici și ascunse.

NB: Cum a luat naștere proiectul Mega&Tudoran?

C.T: Din aceeași poftă de a mai crea ceva pentru că se dorește, nu pentru că se caută succesul fulminant de peste noapte. Am descoperit o chimie între mine și Gabriel, care are un umor asemănător cu al meu, de la sarcasm la aciditate, cu potrivire până și la lenea care uneori ne inundă. Am zis să facem o piesă, am făcut-o, apoi înca una, încă una ș.a.m.d. Avem în plan să lansăm un album anul viitor (2018), prin martie – aprilie. Suntem niște procrastinatori profesioniști, dar cred că totuși o vom face.

NB: Ce relație ai cu foștii tăi colegi de scenă?

C.T: Normală, de foști colegi. Leonard e mutat din țară într-o lume caldă, cum e cea din Malaga, iar Bogdan e tot în Bistrița. Ne-am mai văzut la party-uri, am mai vorbit, totul decurge absolut normal.

NB: Se spune că scrisul este terapie pentru minte și suflet. Se aplică și în cazul tău?

C.T: Da, este. Doar că scriu mult și public puțin. Scriu prin metoda reducerii la absurd, al absurdului de următoarea situație: ajută cuiva dacă public? Schimbă ceva? Da, așternem păreri, opinii etc. Dar uneori mai degrabă aștern o poză pe Instagram, cu o imagine surprinsă frumos.

NB: Te-ai înscris la Facultatea de Horticultură. Cum e viața în calitate de student, în anul 2017?

C.T: E super mișto, mai ales că am niște colegi de la care poți învăța următorul lucru: nimic nu e prea târziu. Treaba asta cu studenția făcută la vremea ei are o noimă, dar cred că omul e dator să-și cultive noțiunile la fiecare pas al vieții, iar dacă nu e prea târziu și mai poate, s-o facă. Ce-mi place la Horticultură e concentrarea informației. Am venit să învățăm, nu să dezvoltăm amintiri studențești. Time effective.

NB: Cum ,,citești” un vin bun?

C.T: Cu starea potrivită. Vinul bun e vinul care îți creează un ,,mood” positiv, care te face să-l consumi și analizezi cu aceeași plăcere. Trebuie să îl citești olfactiv, vizual și gustativ, obligatoriu. Nu vorbim de cantitate, ci de calitate.

NB: Dacă ar trebui să alegi un vin care să te reprezinte, care ar fi acela?

C.T: Mi-e greu să dau un vin anume. Căci vinul trebuie consumat după starea pe care o ai, iar eu oscilez după zilele săptămânii. Să zicem că luni, prima zi de ,,weekend”, ar trebui începută cu un spumant, o cavă sau o șampanie. Prânzul cu un vin cu aciditate șprințară, alb sau rose, ca să dea bine la masă. Iar seara, după caz, vinuri roșii: mai cu aciditate, mai cu tanini ascuțiți sau molcomi, cupaje sau monosepaje după poftă. Il bei la masă? Ia un Cabernet Sauvignon. Vrei să bei solitar? Pinot Noir, Fetească Neagră etc.

NB: Care este cea mai des întâlnită greșeală pe care o fac consumatorii de vin?

C.T: Să bea vinul preferat. Să se mulțumească cu sintagma ,,ăsta-i cel mai bun vin’. E păcat de restul produselor din lume, care sunt de ordinul milioanelor.

NB: Recent ai fost în Oradea și mai multe locații din județul Bihor. Cum a fost ,,vinosfera” bihoreană?

C.T: E din ce în ce mai deschisă către a afla, a cunoaște, a descoperi. Ceea ce e super salutabil, pentru că munca se duce din ambele părți, a celor din spatele barului cu susținerea celor aflați la masă. Se crează relații noi, amiciții, se discută și se înfrumusețează.

NB: Cum arată, din punctul tău de vedere, un wine bar de top?

C.T: Cu degustări săptămânale, cu prieteni și vinuri bune, cu liste de top și liste de vinuri corecte din punctul de vedere al costului. Cam ca TastingRoom din București, ReWine din Oradea, Crush din Cluj ș.a.m.d.

NB: Care este cel mai bun banc pe care l-ai auzit vreodată?

C.T: pff.. e unul auzit de la Răzvan Exarhu și este cu doamna Romica Jurcă.

NB: Cum arată o seară perfectă?

C.T: Când îți iese planul de a crea starea de bucurie și lingurița de fericire cu cei cu care o împarți. Poate fi afară, la o cină cu vinuri și bucate alese, sau poate fi pe canapea cu o pungă de pufuleți. Less is more.

NB: Ce muzică asculți în mașină?

C.T: Radiouri de pe iTunes cu new music, jazz și swing. Când n-am semnal ascult România Actualități sau ItsyBitsy. Au un playlist normal, fără pop – dance românesc.

NB: Când ai plâns ultima dată și de ce?

C.T: Am lăcrimat amar la Colectiv.

NB: Ce ai face dacă ai fi invizibil pentru o zi?

C.T: Curat în clasa politică.

NB: Ce te face fericit?

C.T: Momentele simple, starea de bine a celorlalți din jur și ultima gură de vin.

NB: Unde te pot găsi internauții?

C.T: În toate rețelele Social Media, de la Facebook, Instagram, Youtube, Vimeo, LinkedIn, până la cosmintudoran.ro.

Larisa Patricia Herlaș