Primarul comunei Sâmbăta, social – democrata Mariana Laza, se află la prima experiență în calitate de edil. Totuși, înainte de a obține primul mandat de primar, dna. Laza nu a fost deloc străină de problemele locale, ocupând poziția de vice timp de 8 ani.

NewsBihor: Cum ați descrie poziția de primar, pe care o dețineți de puțin timp, în comparație cu cea de viceprimar, pe care ați ocupat-o vreme de două mandate?

Mariana Laza: Desigur că m-am bucurat de o continuitate. Știam care sunt problemele comunei și aveam o idee clară despre ce am de făcut. Așadar, experiența de viceprimar consider că a fost un mare avantaj. Observ însă, în calitate de primar, că implementarea proiectelor se face cu mai multă ușurință.

NB: Ce credeți că i-a determinat pe votanți să vă aleagă, în defavoarea celorlalți candidați?

M. L: Am avut o campanie onestă. Le-am spus oamenilor doar ceea ce pot să fac pentru ei. Și cred că au apreciat. În plus, mă cunoșteau din poziția de viceprimar, și au avut încredere în mine. Acum, muncesc zilnic ca să nu îi dezamăgesc.

NB: Pe ce ați mizat în campania dvs.?

M. L: Am mizat pe apropierea de oamenii din comună. Ei știu că sunt ,,de a lor” și că pot vorbi cu mine orice. Le-am ascultat cu răbdare problemele și încerc să găsesc soluțiile pentru acestea.

NB: Ce așteptări au locuitorii comunei de la dvs.?

M. L: Desigur că se așteaptă să le respect promisiunile. De aceea nici nu am promis mai mult decât știu că se poate face. Și exact asta mă și ocup. Încerc să am grijă de viitorul comunei pentru copiii lor ca și pentru copiii mei.

NB: Care este cel mai ambițios proiect care vizează comuna Sâmbăta?

M. L: Aș spune că alimentarea cu apă și canalizare. Sper ca procedurile în acest sens să fie urgentate pentru ca locuitorii să se bucure de acest proiect în cât mai scurt timp.

NB: Care a fost cel mai recent eveniment adresat sâmbătanilor?

M. L: Zilele comunei Sâmbăta, care au avut loc la începutul lunii septembrie. Un program artistic variat şi prezenţa unor invitaţi de seamă au adus bucurie în comuna noastră.

NB: Câți asistați sociali are comuna?

M. L: 36 de persoane.

NB: Cum încercați să îi determinați pe aceștia să aducă plus – valoare comunității?

M. L: Încerc să îi încurajez să își găsească un loc de muncă potrivit aptitudinilor lor.

NB: Ce utilități / beneficii le lipsesc locuitorilor pentru a se bucura de un standard ridicat de trai și cum credeți că se pot reglementa problemele?

M. L: În primul rând, îmi doresc să finalizăm alimentarea cu apă și canalizare. Aceasta este prioritatea. Cetățenilor le lipsește și un mijloc de transport asigurat, având în vedere că există persoane care fac naveta spre Oradea, și întâmpină dificultăți în acest sens. Iar introducerea gazului este o altă utilitate care le-ar face viața mai ușoară. Sper ca, rând pe rând, să le asigurăm pe toate.

NB: Cum ați ajuns să faceți politică?

M. L: Am fost întotdeauna preocupată de binele comunei Sâmbăta. Mi-am dorit să fiu parte a schimbării. Așa am ajuns consilier local. Ulterior, am devenit viceprimar, și responsabilitățile s-au acutizat. Iar trecerea spre poziția de edil a venit, parcă, de la sine. A fost un început timid, dar mă bucur că am crescut în politică fără să sar etapele. Au existat și oameni cărora le sunt recunoscătoare pentru că au investit timp și încredere în mine.

NB: Care sunt prejudecățile cu care se confruntă o femeie politician?

M. L: Ați atins un subiect sensibil. Eu sunt o femeie puternică și mi-am croit drum în lumea bărbaților, dar nu pot să neg că femeile înfruntă, uneori, o atitudine reticentă atât din partea colegilor de breaslă, cât și din partea alegătorilor. Noi, femeile care facem politică, trebuie să le dovedim tuturor că putem să conducem cu mână de fier.

NB: Care sunt calitățile pe care le are o femeie, în fața unui bărbat, în acest domeniu?

M. L: Cred că femeile sunt mai aplicate și mai ambițioase. Îndrăznesc să spun și că femeile muncesc mai mult. Suntem ambițioase, perseverente și curajoase.

NB: Care este cel mai mare compromis pe care l-ați făcut în cariera dvs. politică?

M. L: M-am ferit de compromisuri, însă este adevărat că timpul meu liber s-a scurtat semnificativ de când fac politică. Astfel, mi-am petrecut, din păcate, mai puține momente în sânul familiei. Dar, viața profesională/politică poate fi îmbinată cu cea personală.

NB: Ce vă face fericită?

M. L Politic, mulțumirile și recunoștința cetățenilor. Personal, familia și zâmbetul copiilor mei.

NB: Ce îi sfătuiți pe tinerii care aleg să se implice politic?

M. L: Îi sfătuiesc să fie siguri pe ei, să știe foarte bine ce au de făcut, să se pregătească temeinic, să învețe din greșelile noastre și să fie mai buni de la o generație la alta.

NB: Cum credeți că ar putea fi încurajate femeile să intre în politică, în condițiile în care numărul acestora, în prezent, este foarte scăzut?

M. L: Trebuie să li se acorde încredere și sprijin. Dacă sunt lăsate, ele vor dovedi ce calități au. Iar femeile, să fie curajoase și să se implice activ, pentru a se asigura egalitatea de gen.

Larisa Patricia Herlaș