Filarmonica de Stat Oradea organizează miercuri, de la ora 19, un Concert Simfonic dedicat Zilei Naţionale a României.

Orădenilor le sunt pregătite mai multe surprize muzicale, cum ar fi Rapsodia română nr. 2 în Re major op. 11 și Simfonia I în Mi bemol major, op. 13 de George Enescu sau Concert de jazz pentru trompetă şi orchestră (p. a.) de Dumitru Bughici. Dirijorul Romeo Rîmbu și solistul Sergiu Cârstea la trompetă sunt responsabili de seara magică dedicată publicului cu câteva zile înainte de 1 Decembrie.

Despre artiști

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostaza de șef de orchestră, Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei ,,Ottorino Respighi” din Roma. Dirijorul a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Prim trompetist, şef de partidă al Operei Naţionale din Timişoara, Sergiu Cârstea a început studiul instrumentului în 1969 la clasa de trompetă a Şcolii de Muzică ,,Eugen Coca” din Chişinău. În prezent este doctorand la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și desfăşoară o deosebit de bogată activitate solistică. A realizat concerte în Franţa, Germania, Austria, Spania, Republica Moldova, Italia și România, alături de orchestre simfonice, de cameră, precum şi recitaluri cu acompaniament de pian sau orgă. Susţine mai multe concerte cu filarmonici din ţară: Arad, Timişoara, Sibiu, Satu Mare, Oradea, Iaşi, Craiova, Bacău, Botoşani, Râmnicu-Vâlcea.

Următorul concert anunțat de Firlamonica va avea loc joi, 7 decembrie, de la ora 19, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”. O gală de operă va fi pusă în scenă de către dirijorul Jankó Zsolt prin intermediul sopranei Kele Brigitta, a tenorului Pataki Adorján și a baritonului Emanuel Popescu. În program sunt cuprinse selecțiuni din opere celebre de G. Verdi, G. Puccini, R. Leoncavallo, G. Bizet, Fr. Cilea, G. Rossini, A. Ponchielli, Lehár Fr., Kodály Z și alții.

Larisa Patricia Herlaș