Timp de patru săptămâni, Asociația Radio Maria va difuza interviuri live cu specialiști care vor descrie clădirile de patrimoniu din peisajul arhitectural bihorean, dar și fapte istorice care au contribuit la realizarea Unirii. Activitățile sunt cuprinse într-un proiect finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

 

Prima sesiune de interviuri va fi difuzată joi, 30 noiembrie, de la ora 14.30. Criticul de artă Ramona Novicov și doi elevi ai Liceul Onisifor Ghibu, Daniela Țigan și Răzvan Gracziaș, vor vorbi despre clădirile patrimoniu din Oradea, în cadrul proiectului ,,Case și Oameni din Bihor 1918-2018”. Asociația Radio Maria și-a propus să pună în valoare patrimoniul arhitectonic din Bihor prin activități alternative și neconvenționale, ce vor atrage atenția asupra clădirilor și istoriei lor. Potrivit coordonatorilor, rolul activităților este conștientizarea administratorilor și a proprietarilor imobilelor de patrimoniu pe de o parte, cât și a publicului larg, privind importanța acestor obiective și a oportunităților de valorificare. ,,Proiectul își dorește să crească gradul de cunoaștere a publicului larg prin crearea de emisiuni documentare, transmiterea lor la radio. În cadrul acestor emisiuni vor fi realizate interviuri cu specialiști care vor descrie din punct de vedere istoric și arhitectural clădiri de patrimoniu precum și fapte istorice care au contribuit la realizarea unirii de la 1 decembrie 1918”, a specificat Gabi Bonaciu, responsabil proiect.


Grupurile ţintă ale proiectului cultural sunt ascultătorii Radio Maria din România și din diaspora românească, tineri și cercetători pasionați de istoria clădirilor de patrimoniu precum și consumatorii de internet. Interviurile vor fi difuzate în cadrul emisiunilor „Călătorii și Atitudini” din 30 noiembrie, 7, 14, respectiv 28 decemebrie, între orele 14 și 15. Proiectul este finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Mădălina Venter