Proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor a fost respins de la finanțare. Decizia a fost trimisă Consiliului Județean Bihor, la sfârșitul săptămânii trecute. Secretariatul tehnic al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru graniţa România-Ungaria a respins proiectul în valoare de peste 9 milioane euro, din cauza neprezentării la timp, a unui extras de Carte Funciară pe terenul pe care se va construi un centru medicpal de urgență, în Stâna de Vale.

Supus validării pe ordinea de zi a ședințelor din luna septembrie, proiectul de hotărâre prin care Biserica Greco-Catolică, proprietar, dădea în folosință terenul Consiliului Județean Bihor, nu a fost votat de consilierii PNL, care fie nu s-au prezentat, fie nu au aprobat ordinea de zi. Zadarnice au fost și efoturile conducerii Consiliului Județean care a dat asigurări că instituția va finanța construcția centrului, din fonduri proprii.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor

Nu s-au luat în considerare aceste demersuri ale noastre. Actualmente, lucrăm la o contestație care se va depune în cursul zilei de mâine. Avem speranța că proiectul pe sănătate a județului Bihor pe RO-HU va merge înainte. Colegii, consilieri județeni, abia acum au înțeles greutatea nevotării în acea perioadă a acestui material sau practic, a neprezentării la ședințele Consiliului Județean.”

Potrivit administrației județene se caută soluții pentru salvarea proiectului în baza căruia spitalele din Oradea ar urma să fie echipate cu aparate medicale performante, județul Bihor ar beneficia de un sistem de telemedicină şi două centre medicale în Stâna de Vale și Padiș.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor

Facem toate eforturile, în primul rând, să nu ajungem la relansare fiindcă sper, totuși, că se mai găsește încă o formulă ca după scrisoarea trimisă de secretariatul tehnic să se găsească o formulă de către Autoritatea de Management împreună cu ministerul de a nu se opri acest proiect; este un proiect vital pentru sănătatea bihorenilor.

Proiectul strategic pe sănătate a fost depus pe 30 septembrie, termenul limită, însă incomplet. Extrasul de Carte Funciară a fost depus pe 20 octombrie, în completarea documentației, după ce a fost votat de consilieri, în ședința din 17 octombrie.