Conferința de finalizare a proiectului desfășurat pe o perioadă de 32 de luni, ,,Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în județul Bihor, beneficiind de experiența elvețiană din St. Gallen”, a avut loc la Hotel Hilton luni, de la ora 10, în prezența președintelui Consiliului Județean Bihor.

După primirea participanților și cuvântul de deschidere al Luciei Pantea, în calitate de manager de proiect, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a prezentat audienței implicarea instituției pe care o conduce, și care a fost lider de proiect, pentru ca județul Bihor să poată oferi servicii mai bune de salvare montană pentru comunitate și pentru turiști, prin cunoștințele și experiența elvețiană. ,,Mă bucur că am ajuns și la întâlnirea de închidere a acestuit proiect, marcată printr-un eveniment. Deși mai sunt detalii care trebuie puse la punct, țelul principal a fost atins și acum avem o bază de la care putem să ne dezvoltăm”, a declarat Pásztor.

Proiectul în cauză a fost finanțat, după cum au precizat organizatorii, prin Programul de Cooperare Elvețiano – Român, și a avut ca parteneri Cancelaria Statală din St. Gallen Elveția, Spitalul din Grabbs Elveția și Salvamont Bihor. Nevoile pe care aceștia le-au identificat sunt legate de creșterea numărului de turiști care vizitează zona Bihor, incidența ridicată a accidentelor montane și activitățile de salvare montană, resposabilitate care, conform legislației naționale, aparține Consiliului Județean Bihor.

Activități în cadrul proiectului

Printre activitățile realizate prin proiect se numără două schimburi de experiență în Elveția și unul în Bihor, care au contribuit la consolidarea calității parteneriatului între instituțiile elvețiene și românești. Realizarea Centrului de Salvare Montană Bihor este însă, poate, cea mai importantă activitate marcată, centrul fiind creat și dotat prin proiect cu echipamente tehnice, medicale și didactice specifice. ,, În 2005 aveam patru locații de unde porneau intervențiile noastre, însă doar la sfârșit de săptămână. Acolo eram toți voluntari, nu angajați și, evident, erau niște goluri imense, cu un timp de reacție foarte îndelungat. Singura posibilitate de a reduce acest timp este să fim în munte”, a spus Pintér Koroknai István, președintele Salvamont Bihor. De asemenea, a fost elaborarat și tipărit Codul de conduită pentru aspiranții la profesia de salvatori montani, care oferă suport teoretic ilustrat pentru voluntari.

Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor se găsește printre cei șase furnizori de formare acreditați în prima fază, dintr-un număr de 39 de Servicii Salvamont, care în urma derulării proiectului româno – elvețian privind ,,Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani” devine primul Serviciu Salvamont din România care dispune de un Centru de pregătire dotat cu echipament specific, destinat instruirii salvatorilor montani aspiranți.

Larisa Patricia Herlaș