Instituția Prefectului județului Bihor a anunțat programul de desfășurare a ceremoniei militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, din data de 1 Decembrie.

Sărbătoarea de 1 Decembrie va debuta, de la ora 10, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie. După primirea persoanei oficiale, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv, toată lumea va lua poziția de drepți pentru intonarea imnului național al României. Nelipsita slujbă religioasă va fi oficiată de către preoții din structurile sistemului național de securitate din garnizoana Oradea. La ora 10.20, în program sunt trecute alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului, rostite de către Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, și de către un istoric, a cărui identitate nu este precizată în desfășurător.

Ansamblul coral ,,General Traian Moșoiu” din Oradea va susține un scurt recital înainte ca oficialitățile să depună, în cadrul festivității, coroane, jerbe și buchete de flori la monument. Evenimentul va fi închis, în jurul orei 11.10, prin defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare. ,,Exprimându-mi speranța că programul vă permite să ne fiți alături, vom fi profund onorați de prezența dumneavoastră”, a transmis prefectul.

Ziua de 1 Decembrie are o însemnătate specială, fiind celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națioană de la Alba Iulia din 1918, când a fost citită Rezoluția Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Larisa Patricia Herlaș