La ediția a V-a a festivalului de țiteră ,,Húrnyűvő”, Temfli Ádám, cel care coordonează Grupul Tücsök, s-a prezentat cu cea mai mare țiteră din lume, construită chiar de el, având 145 de corzi.

NewsBihor: Sunt foarte mulți oameni care nu știu ce este aceea o țiteră. Cum ați putea să descrieți acest instrument?

Temfli Ádám: Țitera este un instrument pe care se poate cânta orice melodie, inclusiv jumătăți de note, ca în cazul clapelor albe respectiv negre la pian și acordeon. Constă într-o cutie cu rezonanță pe care sunt întinse coarde metalice, puse în vibrație prin atingere cu un plectru de metal sau de os.

NB: Cum a luat naștere cea mai mare țiteră din lume?

T.A: Am făcut-o în urmă cu 5 ani. În 2016 a fost prezentată în premieră la Filarmonica de Stat din Oradea, la ediția cu numărul IV a festivalului de țiteră ,,Húrnyűvő”. Impresionant este că e nevoie de patru persoane care să interpreteze, simultan, la același instrument.

NB: Cu cine colaborați în cadrul grupului Tücsök?

T.A: Grupul nostru este alcătuit din 3 copii. Cel mai mare este în vârstă de 15 ani, și îl îndrum deja de la 10 ani. Ceilalți doi sunt frații lui, un băiat de 13 ani și  sora de 6 ani. Fetița este minunată și extrem de talentată, cântând în 12 game.

NB: Cum se raportează generația tânără la acest instrument cu coarde ciupite?

T.A: Spre bucuria mea, tot mai mulți copii sunt interesați de țiteră. Aceștia au nevoie să fie coordonați vreme de câteva luni, iar pe urmă pot continua să exerseze și singuri. Este un instrument la care se poate învăța cu ușurință.

NB: De la cine ați învățat să folosiți acest instrument?

T.A: Am auzit cântece la tv, am fost impresionat, și am învățat singur. Mă ocup de țiteră de 15 ani.

NB: Vă moștenește cineva pasiunea?

T.A: Am o nepoată de 8 ani care cântă la fluier, și voi începe curând să o pregătesc și la țiteră.

NB: Cum credeți că poate fi reînviat acest instrument?

T.A: Trebuie răspândit publicului prin concerte, festivaluri de muzică și în școlile de profil.

NB: Ce impact are un festival al țiterei pentru societate?

T.A: La acest festival media de vârstă este una mult peste medie. Sper ca în viitor evenimentul să fie animat de mai mulți tineri.

NB: La ce manifestări sunteți invitat?

T.A: Deocamdată nu știu, dar se preconizează câteva evenimente cu Filarmonica de Stat.

NB: Care credeți că este viitorul țiterei?

T.A: Viitorul țiterei depinde de promovarea de care se va bucură sau nu acest instrument. Din fericire știu că străini din Spania, Franța sau Italia, indiferent dacă sunt muzicieni sau nu, au cumpărat din România un număr important de țitere. Așadar, cred că țitera va avea un viitor luminos.

Larisa Patricia Herlaș