Vineri, Cristina Pușcaș își va lansa volumul „Rezistență anticomunistă în întrebări și răspunsuri” la Târgul Gaudeamus din București. Cartea, apărută la Editura Eikon, a fost tipărită în cadrul unui proiect finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a Consiliului Județean Bihor.

Lucrarea cuprinde 25 de chestionare și mărturii ale unor foști deținuți politici care au cunoscut calvarul închisorilor din regimul comunist. „Cărți precum aceasta, datorată Cristinei Pușcaș, nu sunt destule în România anului de grație 2017. La aproape trei decenii de la căderea comunismului, încă avem un uimitor și profund păgubos deficit de cunoaștere istorică, fapt ilustrat nu doar de nostalgia unor „foști”, dar, mai grav, de entuziasmul imberb al unor „viitori”. Cum o spunea prea bine regretatul Tony Judt, în vreme ce fascismul, cu a sa amenințare de a curăța rasa și de a se instala o mie de ani, a speriat iremediabil, comunismul, cu a sa promisiune utopică, fascinează încă pe foarte mulți. Iată de ce, asemenea mărturii despre crimele comunismului sunt atât de importante”, notează Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în prefața cărții.

Lansarea volumului va fi găzduită de Editura Eikon, al cărei stand de la Târgul Gaudeamus va putea fi vizitat, în perioada 22-26 noiembrie, la Romexpo, Pavilion Central. „Această carte s-a născut dintr-o încercare disperată de a mai salva de la uitare o memorie pe cale „să se stingă”. Ultimii supraviețuitori ai celei mai întunecate perioade din istoria națională, ţinuţi în anonimat chiar și în așa-zișii ani de libertate post-decembristă, și-au descătușat cu mare rezervă amintirile, convinși că depozițiile lor, oricum, nu mai au nicio valoare și nu vor schimba nimic din trecutul dureros al națiunii române”, spune Cristina Pușcaș.

Cartea „Rezistență anticomunistă în întrebări și răspunsuri” va fi editată în 200 de exemplare, în baza unui proiect finantat de Consiliul Județean. Valoarea acestuia este de 2.910 lei, din care Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a asigurat 2.600 lei.

Mădălina Venter