Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oradea își așteaptă publicul joi, de la ora 19, cu concertul de închidere a Festivalului Muzicii Clasice ,,Simfoniile Toamnei”.

,,Uvertura în stil italian în Re major”, D. 590, de Franz Schubert, ,,Concert nr.2 pentru pian și orchestră în re minor, op. 23” de Edward MacDowell și ,,Simfonia a VIII-a în Sol major, op.88” de Antonín Dvořák vor fi oferite melomanilor prin dirijorul Vlad Conta și tânărul solist, Nicolae Mihăilă, la pian.

Artiști cu notorietate

Vlad Conta și-a început pregătirea muzicală în România, la Liceul de Muzică ,,George Enescu” din București, debutul său scenic desfășurându-se la doar 13 ani, ca solist alături de Orchestra Națională Radio, chiar sub bagheta tatălui său, dirijorul Iosif Conta. ,,Premiile obținute în cadrul numeroaselor competiții de pian din Europa la care a participat i-au pregătit drumul către studiile superioare urmate la prestigioase academii de muzică europene. A studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara”, a precizat Vasile Fonta, directorul artistic al instituției.

Evenimentul va fi cu atât mai emoționant cu cât dirijorul Vlad Conta va împărți scena cu tânărul Mihăilă deoarece, în 2003, la prima apariție a pianistului acesta a fost dirijat de Iosif Conta, tatăl dirijorului Vlad Conta. Nicolae Mihăilă studiază pianul de la vârsta de 8 ani, și doi ani mai târziu a apărut deja pentru prima dată ca solist-concertist, în compania Filarmonicii din Oradea, interpretând ,,Concertul în Re major” de Joseph Haydn. A cucerit încă de atunci publicul şi presa de specialitate, prin deosebită naturaleţe, virtuozitate şi muzicalitate. La vârsta de 19 ani a fost admis la una dintre cele mai prestigioase conservatoare de muzică din Anglia, Guildhall School of Music and Drama (Londra), unde lucrează cu unul dintre cei mai renumiți pianiști britanici, Ronan O’Hora. Tânărul pianist are un palmares deosebit, fiind posesorul a numeroase distincții, premii naţionale şi internaţionale.

Următorul concert pregătit de Filarmonica de Stat din Oradea va avea loc miercuri, în 29 noiembrie, tot de la ora 19. Un Concert Simfonic dedicat Zilei Naţionale a României va fi dirijat de Romeo Rîmbu, avându-l ca solist pe Sergiu Cârstea la trompetă.

Larisa Patricia Herlaș