Asociația Caritas Eparhial Oradea a desfășurat activități de promovare a voluntariatului în liceele din Oradea, în perioada septembrie – noiembrie, în cadrul proiectului „Tineri Voluntari”, finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Asociația și-a propus să le vorbească tinerilor despre avantajele și beneficiile voluntariatului, despre dezvoltarea lor personală și despre faptul că pot dobândi anumite competențe și abilități prin munca voluntară. În fiecare an, generațiile se schimbă, de aceea, acest proiect este extrem de important, pentru a educa noile generații de elevi în ceea ce privește participarea acestora la viața comunității. Un tânăr care a fost voluntar, la un moment dat în viață, va deveni un adult mai bun, mai responsabil și deci, un cetățean de care societatea are nevoie și pe care se poate baza.

,,Suntem încântați să observăm că în fiecare an, elevii și profesorii sunt tot mai interesați de activitățile de voluntariat ca modalități de dezvoltare personală și de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Asociația Caritas Eparhial Oradea lucrează de peste 10 ani cu voluntari, iar pentru munca lor este neprețuită. Multe din activitățile pe care le desfășurăm (noi, și alte ONG-uri) sunt posibile datorită voluntarilor” a specificat Cristina Todorean, coordonator proiect.

În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, susținute de către coordonatorul de voluntari al asociației, elevii au aflat ce este voluntariatul, cine poate să îl practice, când şi cum se poate face, şi nu în ultimul rând de ce să aleagă tinerii de liceu această activitate. De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la oferta de voluntariat a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea: voluntariat la Cantina Socială, la Centrul de zi pentru copii Gabrielle, Colectele de alimente de Paşti şi de Crăciun, voluntariat ca şi clovn-doctor pentru copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, voluntariat pentru acţiunile de fundraising (campania 2%, loteria pentru cauze sociale, Swimathon etc.) şi voluntariat pentru promovarea asociaţiei şi a voluntariatului (târguri ONG, etc.).

În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg să se înscrie la activități de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Eparhial Oradea, peste 130 de elevi au ales să încerce să facă voluntariat. Elevii provin de la următoarele licee orădene, cu care Asociația Caritas Eparhial Oradea are acorduri de parteneriat: Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Elevii de liceu și nu numai au avut posibilitatea de a se înscrie și online prin completarea unui formular disponibil la adresa: https://goo.gl/forms/X4WMF3z7ekYJkl5K2. Acest formular va fi chiar și după încheierea proiectului „Tineri Voluntari”.

 

Mădălina Venter