Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor organizează joi, între orele 10:00 – 20:00, ediția din acest an a Zilei porților deschise. Activitățile se vor desfășura atât la Sediul central (pe Str. Armatei Române, nr. 1/A, Oradea), cât și la Filialele Bibliotecii.

Ziua porților deschise debutează la Centrul de Informare Comunitară cu un atelier de lucru numit ,,Bucuria de a crea – bucuria de a dărui”, organizat de Centrul de Informare Comunitară, în colaborare cu tinerii de la Asociaţia Down Oradea – Centrul de Zi Iedera. Simultan, la Cuibul democrației vor avea loc ,,Amintiri din Bibliotecă”, o întâlnire cu bibliotecari pensionari. Mediateca, situată la etajul I al Bibliotecii, va găzdui, între orele 10 – 17, Cineclub Marienbad, care constă în vizionare de filme românești contemporane. Se vor proiecta cu această ocazie ,,Marfa și banii”, în regia Cristi Puiu, ,,Undeva la Palilula”, regia Silviu Purcărete, și ,,De ce eu?”, în regia Tudor Giurgiu. Audiții de muzică simfonică vor anima pauzele dintre filme.

Începând cu ora 12, dirijorul prof. Nagy Viola va susține un Concert simfonic în Galeria expozițională, în timp ce în Cuibul democrației se va viziona filmul ,,Lumea în Era Google”, care oferă un model de succes în afaceri. De la ora 13 va fi vernisată expoziția de pictură ,,Femei și flori”, susținută în Galeria expozițională de către pictorița Kati Pop din Zsaka, Ungaria, pentru ca în sala de ședințe de la etajul II să aibă loc o masă rotundă pe tema ,,Presa – ieri și azi”. Un club de lectură desfășurat în Ludotecă, pentru elevi din clasele primare, în limba română, respectiv în limba maghiară, va fi inclus în programul zilei de joi.

Program diversificat

Seara, oaspeții bibliotecii sunt așteptați în Amfiteatru la lansarea albumului bilingv ,,Oradea în imagini”, de Rodica Indig, iar între orele 17 și 18 va avea loc tradiționala Povestea de la ora 5 și un atelier de origami pentru copii. Portul popular va prinde contur în Cuibul democrației, cu atelierul de cusut – Șezătoarea ,,Coasem ie” și, în paralel, Colțul colecționarului va aduce Schimb de piese tip puzzle Animaterra. Până la ora 19 Clubul de lectură Synesthesia va organiza o dezbatere despre romanul ,,Obsesia Caravaggio”, de Neil Griffiths, iar un Concert de Crăciun, cu colinde interpretate de eleva Oana Berdie, va introduce audiența în spiritul sărbătorilor. Prezentare ,,Dieta carbohidraților specifici fără lactate” va fi susținută de către Daniela Man pentru ca, în Sala de lectură, între orele 18 și 20, să fie o seară de karaoke pentru toți cei dornici să își exerseze talentul muzical. Programul se va încheia în Mediatecă, cu o discuție despre trilogia ,,Stăpânul inelelor”, moderată de Emanuel Perțea.

Larisa Patricia Herlaș