Două evenimente cu tradiție au fost găzduite, în ultimele 2 saptămâni , de Centrul Școlar de Educație incluzivă Nr.1 Oradea. Ambele evenimente au fost incluse în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudețene (CAERI) 2017 al Ministerului Educației Naționale la domeniile Cultural – artistic și Sportiv – turistic, având sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

În ziua de joi, 9 noiembrie, sub supervizarea Fundației Special Olimpics România a avut loc Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale, în sala de sport a Liceului cu program sportiv Bihorul. La întrecere au participat 14 delegaţii formate din câte 3 – 5 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2 profesori antrenori/coordonatori din  3  județe: Bihor, Arad, și Hunedoara. În total 70 de copii/tineri și 28 de profesori/antrenori au fost animați de deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”, după cum a precizat dl. prof. kinetoterapuet Adrian Omuț, coordonatorul competiției.

În săptămâna următoare, mai exact în 16 noiembrie, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea a devenit neîncăptor pentru elevii și profesorii care și-au dovedit pe scena și în cadrul workshop-urilor abilitățile artistice participând la ediția a IX-a a Festivalului Cultural ,,Bogățiile Toamnei”. Trei secțiuni a avut festivalul – concurs, anume Teatru – Carnaval secțiune cu participare directa; Workshop secțiune cu participare directa și Artă și meșteșuguri – expoziție de lucrări. Au concurat un număr de 397 de elevi și 200 de cadre didactice din învățământul special și din învățământul special integrat din județele Bihor, Arad, Cluj, Bistrița, Brăila, Prahova, Sălaj, Caraș Severin, Mureș, Covasna, Galați, Mehedinți, Timiș, Botoșani. ,,Într-un decor mirific de toamnă, cu frunze colorate, fructe coapte și legume bogate, comuniunea creată între participanți și bucuria de a fi din nou împreună, vechi prieteni și colaboratori, au fost chiar mai importante decât premiile acordate” a declarat dna. prof. Rodica Haș, coordonatoarea festivalului.

Principalul partener în organizarea acestor evenimente a fost Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim care a obținut în luna iunie, din partea Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, o finanțare pentru proiectul  ,,Școala de Vară – Artă Senzație și Mișcare”, în care au fost cuprinse și cele două concursuri, ca prelungire a activităților derulate pe perioada verii.

„Nu putem să nu apreciem strădania din spatele fiecărui moment prezentat și a fiecărei lucrări expuse. Pentru noi toți participanții sunt câștigători, prin urmare au fost recompensați cu diplome, medalii si mici surprize oferite în cadrul unor ceremonii de premiere emoționante, cu sprijinul sponsorilor și finanțatorilor evenimentelor, fără de care acest lucru nu ar fi fost posibil: Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, SC Cap Group România, Treira SRL si SC Carrefour Romania SA”, a declarat dna. prof. Teodora Pantazi, coordonator al întregului proiect.

Larisa Patricia Herlaș