Cele două teatre, dar și Filarmonica de stat din Oradea rămân, în continuare, în subordinea Consiliului Județean Bihor deși în plenul ședinței ordinare programată joi, secretarul județului a dat aviz de nelegalitate pentru două proiecte de hotărâre.

Proiectele privind aprobarea modificării organigramei și a statului de funcții ale Teatrului Szigligeti, respectiv modificarea statului de funcții al Filarmonicii de Stat ar fi majorat numărul angajaților Consiliului Județean, aprobat de Prefectura Bihor. În conformitate cu normele legale și în baza unei formule de calcul, instituția Prefectului a aprobat doar 560 de angajați. Cele două proiecte ar fi crescut numărul angajaților, în condițiile în care ar exista deja un surplus de 320 de persoane. Propunerile nu au întrunit voturile necesare, după ce secretarul județului nu a dat aviz de legalitate.

IOAN MANG, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor:

Doamna secretar va trebui să-și reviziuască puțin atitudinea față de această probelmă, nu este nimic care să nu fie în ordine. Dânsa a dat un aviz de nelegalitate care practic, poate să pună sub semnul întrebării ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani de zile. Nu cred că își va asuma nici PNL acest lucru ca să desființăm Teatrele din Oradea si Filarmonica.”

Eventuala nelegalitate ar putea duce la desființarea celor trei instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Bihor. Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, spune că acest lucru nu se va întâmpla.

PÁSZTOR SÁNDOR, președintele Consiliului Județean Bihor:

Consider că dacă acestea au funcționat în perfectă legalitate7 ani de zile și mai departe trebuie asigurată această funcționare, în perspectivă, trebuie să ajungem la un consens în această temă fiindcă avem, foarte clar acele adrese din partea ministerului de resort prin care ni se explică faptul că în numărul mediu de personal al Consiliului Județean nu se calculculeaza aceste persoane care lucrează la aceste instituții culturale.”

După mai bine de o oră de dezbateri, liderul Consiliului Județean Bihor a supus la vot retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind modificarea statului de funcții al Filarmonicii, avizată favorabil de consilieri.