Poliţiştii de frontieră din Salonta au depistat, marți seara, pe raza localităţii Ciumeghiu, patru cetăţeni din Irak care încercau să iasă ilegal din România. Potrivit autorităților, cei patru erau ajutați de două călăuze, cetăţeni moldoveni.

Din informațiile transmise de reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea reiese că autoritățile au oprit, pentru verificări, un autoturism care se deplasa în apropierea graniței. La bordul acestuia se aflau 6 pesroane. ,,Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea şoferilor, constatând că aceștia sunt un cetăţean moldovean de 24 ani, respectiv un tânăr de 27 ani, cu dubla cetăţenie româno-moldoveană, care nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră. S-a stabilit că pasagerii, doi bărbaţi, o femeie şi un minor, adulți cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, iar minora de 11 ani, sunt cetățeni irakieni, solicitanţi de azil în România”, a spus comisarul șef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea. Verificările au scos la iveală faptul că cetățenii irakieni intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen. ,,Cetățenilor irakieni le-au fost întocmite dosare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi”, a precizat Laura Bondar.

Pornind de la acest caz

Poliția de Frontieră recomandă cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră la numărul de telefon 0219590. Codul Penal stabilește că ,,fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Mădălina Venter