Primele clase de învățământ profesional în sistem dual, pe model Kronstadt, vor porni din toamna anului 2018 la Cadea și la Beiuș.

Este vorba despre două clase a câte 20 de elevi pentru specializarea sudură, ce vor funcționa la Liceul Tehnologic nr. 1. din Cadea, și o clasă de 20 de elevi, specializarea mecanic auto, ce va funcționa în cadrul Colegiului Tehnic ,,Ioan Ciordaș” din Beiuș. ,,Așa cum am promis, după ce am centralizat cererile agenților economici, ne-am implicat în construirea acestui model de educație în sistem dual în județul Bihor și, din toamna anului viitor, primii elevi vor intra pe porțile școlilor”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor,.

Clasele în sistem dual cuprind între 20 și 28 de elevi. Aceștia sunt admiși în școală după un interviu cu angajatorul. Tinerii primesc din partea statului o bursă de 200 de lei/lună, care este dublată de angajatorul cu care semnează contract. Sistemul profesional dual se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 26 de ani. Pasul următor va fi făcut în februarie 2018, când o delegație a A.R.A.C.I.P (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), va acorda autorizația temporară pentru cele două profiluri de învâțământ dual.

Mădălina Venter