Primarul comunei Pomezeu, Ioan Șora, a discutat, în dimineața zilei de miercuri, cu echipa NewsBihor despre proiectele de dezvoltare pe care dorește să le implementeze pentru comuna în care este edil de mai bine de 13 ani. Un proiect turistic și unul pentru modernizarea iluminatului stradal ar urma să îmbunătățească calitatea vieții pentru cetățenii din cele 8 sate ale comunei.

Aflat la al patrulea mandat în care a primit votul de încredere al locuitorilor din comuna Pomezeu, Ioan Șora se declară preocupat de nevoile și dorințele pomezenilor, pentru care încearcă să atragă cât mai multe fonduri europene. ,,Când am preluat primul mandat, în comuna aceasta nu era nimic. Am luat totul de la 0. Am făcut școală, bibliotecă și m-am îngrijit de drumurile comunale”, a declarat primarul.

Deși a avut câteva proiecte retezate din fașă, la care edilul nu a renunțat definitiv, Șora a realizat de curând un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii turistice în comuna Pomezeu. Proiectul presupune amenajarea unui traseu turistic de cca. 25,50 kilometri, care ar urma să pornească din centrul satului Pomezeu, să continue până la ruinele Cetății Kornis, să treacă prin cătunul Lacu Sărat, să ajungă la Peștera Muhuchii și, după alte câteva destinații, să se încheie cu barajul de acumulare Vida de la Luncasprie. Conform documentației, durata de parcurgere a traseului ar fi de 3 – 4 ore cu mountain bike-ul, sau 10 – 12 ore pe jos. Traseul ar urma să fie deschis tot timpul anului, având un grad de dificultate ușor spre mediu, și solicită din partea drumeților un echipament de munte. ,,Peștera Muhuchii este un punct turistic pe care aș vrea să îl promovăm în cadrul traseului vizat de acest proiect. Este o peșteră vie, cu lilieci, cunoscută și sub denumirea de Peștera din Valea Strâmturii. Îmi doresc să dezvoltăm accesul spre peșteră, să avem un centru de informare turistică care să funcționeze în zonă, să iluminăm peștera și să promovăm arealul, care are mult potențial”, a precizat Șora.

Modernizarea iluminatului stradal

Dacă în urmă cu 10 ani Ioan Șora s-a ocupat de situația iluminatului stradal din toată comuna, în prezent edilul speră să i se aprobe un alt proiect, care vizează modernizarea iluminatului public în satele Coșdeni, Hidiș, Spinuș de Pomezeu, Vălani de Pomezeu, Lacu Sărat, Câmpani de Pomezeu și Sitani. Prin acest proiect ar urma să fie înlocuite corpurile de iluminat cu surse de lumină compact fluorescente cu corpuri de iluminat echipate cu surse Led de 40 W. Necesitatea realizării acestei investiții se justifică prin decalajele care există, în prezent, între mediul rural și cel urban, și care se doresc diminuate. ,,Prin proiectul propus sunt vizate principalele obiective: crearea, îmbunătățirea și diversificarea facilităților de dezvoltare economică, a infrastructurii fizice și a serviciilor de bază; creșterea atractivității zonei rurale a comunei Pomezeu, precum și diminuarea migrației populației, în special a tinerilor”, se arată în studiul de fezabilitate. Îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și de mediu reprezintă alte obiective vizate prin acest proiect.

Cel mai recent proiect cu care primarul se mândrește este așa-zisul inventar al turismului, care presupune că atunci când un turist vine în comună, prin accesarea unui simplu cod de bare va primi automat, în format electronic, o listă cu spațiile de cazare disponibile, locațiile unde pot lua masa și obiectivele turistice existente. ,,Acest model l-am descoperit în Franța și consider că trebuie implementat și la noi. Deocamdată, proiectul pilot se adresează doar comunei Pomezeu, dar în viitor sperăm să fie adoptat și de alte comune din județul Bihor”, a spus edilul, care este și președinte la Asociația Comunelor. Prin acest program, cetățenii vor fi principalii parteneri cu primăria deoarece unii dintre ei vor oferi loc de cazare rustic, iar alții vor asigura un festin culinar tradițional pentru turiștii amatori de astfel de experiențe locale, sau orice alt serviciu pe care îl pot furniza astfel încât străinii să aibă parte de câteva zile autentice în Bihor.