Miercuri, la ora 13.00, a avut loc o conferință de presă la Muzeul Memorial ,,Aurel Lazăr”, în care a fost prezentat programul Centenar România Mare. Conferința a inclus o prezentare a unui material de pedagogie muzeală care stă sub semnul unei „întîlniri” cu Aurel Lazăr, și care va putea fi vizionat cu ocazia vizitelor în muzeul dedicat acestuia.

Programul Centenar România Mare (1918-2018) cuprinde activităţi ce vor fi organizate de-a lungul anului 2018 de Consiliul Judeţean Bihor și Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”. Partenerii care sprijină acest program sunt Facultatea de Istorie, Relaţii Internaționale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale ale României, Inspectoratul Şcolar Bihor și Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Consiliul Județean Bihor, în calitate de organizator principal, a fost reprezentat la conferință de vicepreședintele Ioan Mang, care a subliniat implicarea instituției pe care o reprezintă în viața culturală. ,,Consiliul Județean Bihor, ca și partener egal, își asumă coordonarea, dar și sprijinul financiar pentru aceste evenimente care urmează să aibă loc. Unul dintre obiective este ca, pentru cei 131 de delegați pe care i-a avut județul Bihor la Alba Iulia, să montăm câte o placă memorială pe casa acestora, sau pe instituția primăriei de unde provin”.

Programul care se va desfășura în perioada noiembrie 2017 – aprilie 2019, și va cuprinde activități ca manifestări expoziționale și științifice, concursuri de elevi și conferințe. Acestea vor fi găzduite de Muzeul Memorial ,,Aurel Lazăr”.

 

Mădălina Venter