Evenimentul cultural Festivalul muzicii clasice ,,Simfoniile Toamnei”, aflat la a V-a ediție , se va desfășura la Filarmonica de Stat Oradea din 14 până în 23 noiembrie, cu un program asigurat de artiști de talie internațională.

Inițiat în 2013 sub denumirea de Săptămâna muzicii clasice ,,Simfoniile Toamnei”, evenimentul de anul acesta se va întinde pe o perioadă de două săptămâni deoarece, din experiența anilor trecuți, ,,publicului îi este greu să își dedice în fiecare zi timp pentru a veni la Filarmonică”. Astfel, conducerea a decis că cele 6 concerte vor fi distribuite din 14 până în 23 noiembrie.

Marți, amatorii de muzică clasică vor putea audia, începând cu ora 19, ,,Camerata Michael Haydn”, Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat Oradea. Evenimentul urmează să fie dirijat de către maestrul César Álvarez, absolvent al Conservatorului de Muzică din Oviedo. Deși a realizat numeroase turnee în China, USA și Rusia, dirijorul se află pentru prima dată în România. ,,Mă bucur să mă aflu în România. Am avut deja o repetiție cu orchestra și am fost plăcut surprins de nivelul de pregătire ridicat al acesteia. Abia aștept să împart scena, marți seara, cu colegii mei”, a declarat César Álvarez în timpul conferinței de presă de luni dimineața. Soliștii care se vor lăsa purtați de ropotele de apluze ale publicului în prima zi de festival sunt soții Kaganovskiy, artiști internaționali consacrați. Artur Kaganovskiy se află pentru a treia oară la Oradea și cântă pe un instrument Pietro Guarnieri din 1730, care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York. ,,Când revin la Oradea este ca atunci când mă întorc în sânul familiei. Sunt foarte fericit că voi lucra cu César Álvarez deoarece stilul nostru este foarte apropiat”, a declarat Artur Kaganovskiy la întâlnirea cu presa. Soția lui, Eszter Kaganovskiy, este născută în Odorheiu Secuiesc și s-a arătat onorată de invitația de a concerta la Oradea.

Programul continuă joi seara cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii, dirijată tot de maestrul Álvarez, cu ,,Uvertura fantezie Romeo și Julieta” a lui Ceaikovski, Concert pentru vioară și orchestră în la minor de A. Glazunov, oferit publicului de către solistul Artur Kaganovskiy, și Fragmente din suita ,,Lacul lebedelor”.

Concert aniversar

Vineri, 17 noiembrie, instituția de cultură subordonată Consiliului Județean sărbătorește aniversarea a 20 de ani de la înființarea Corului Filarmonicii printr-un concert coral aniversar. ,, În decursul celor 20 de ani de existență, Corul Filarmonicii a devenit un ansamblu reprezentativ, cu care ne putem mândri de fiecare dată”, a spus directorul artistic Vasile Foica. Cu această ocazie, în primă audiție absolută, publicul se va putea delecta cu ,,Imnul iubirii” de Gerzon Béla și ,,Două coruri pe versuri de Radu Gyr” a compozitorului Matei Pop.

Cea de a doua săptămână de festival debutează cu concertul cameral ,,Cvartetul Intermezzo”, ansamblu care activează de mai bine de 10 ani în aceeași formulă. Ansamblul de Suflători ai Filarmonicii vor urca pe scenă marți, de la ora 19. Deși sunt o formație relativ tânără, sub conducerea lui Lorenzo Moroni au devenit printre cei mai prezenți în viața urbei, publicul întâlnindu-i inclusiv la evenimentul ,,Cântă Pădurea” din Băile Felix. Melomanii vor fi răsfățați și joi de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii, prin concertul de închidere al festivalului. Solistul la pian Nicolae Mihăilă va interpreta, în primă audiție la Oradea, ,,Concert nr. 2 pentru pian și orchestră în re minor”, op. 23, de E. MacDowell. Tânărul Mihăilă va împărți scena cu dirijorul Vlad Conta, moment de mare emoție pentru cei doi deoarece, în 2003, la prima apariție a pianistului acesta a fost dirijat de Iosif Conta, tatăl dirijorului Vlad Conta.

Conducerea Filarmonicii a precizat că abonamentele sunt valabile pentru toate concertele, iar biletele se pot achiziționa la preț de stagiune.