Regiunea Valea Ierului este celebră nu doar pentru vinuri aromate și conace. De ziua Sfântului Martin, la Sălacea are loc Festivalul Gâștei, în cadrul căruia, exact ca în vremurile cu târguri și saltimbanci, oamenii marchează sărbătoarea cu mese îmbelșugate și veselie.

Fundația Pro Civitate din Sălacea a organizat, anul acesta, cea de-a II-a ediție a Festivalului Gâsca de Valea Ierului. Din dorința de a readuce în atenția tinerilor tradițiile și obiceiurile specifice locului, fundația a reeditat festivalul-concurs care, anul trecut, a înregistrat un real succes. Gâștele au fost dintotdeauna prezente în gospodăriile din regiune, creșterea lor fiind facilitată de relieful mlăștinos. Așa că, organizatorii festivalului au structurat un eveniment cu activități pentru adulți și copii. „Sărbătoarea Sfântului Martin a fost una importantă pentru comunitățile din Valea Ierului, un prilej important pentru a ne întâlni și bucura ca într-o mare familie. Este momentul de peste an care prefigurează postul Crăciunului, iar generozitatea și bunătatea care l-au caracterizat pe Sfântul Martin stau și la baza organizării acestui festival”, a spus Horváth Béla, primarul din Sălacea.

Festivalul-concurs gastro

Valea Ierului este celebră pentru vinuri aromate, dar și pentru preparatele din gâscă. La concursul gastronomic s-au înscris patru echipe: Sălacea, Otomani, Săcueni și localitatea înfrățită Hortobágyi. Juriul format dintr-un parlamentar, un etnograf și două localnice, celebre pentru preparatele din carnea de găscă, au avut misiunea de a alege preparatul reprezentativ. Iar dacă prima ediție a fost câștigată de echipa din Esztár, în 2017 Sălacea a acordat premiul I echipei din Hortobágyi, localitatea recunoscută și pentru Podul cu 9 găuri. Și dacă adulții s-au întrecut în cadrul concursului gastronomic, aproximativ 200 de copii s-au delectat cu jocuri și ateliere meșteșugărești și de artizanat.

Cea de-a II-a ediție a Festivalului Gâștei de de Valea Ierului s-a derulat cu sprijinul Consiliului Județen Bihor prin Direcția Social-Comunitară.