Odinioară nelipsită din șezătorile bihorenilor, țitera este readusă an de an în atenția amatorilor de folclor. Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a organizat, duminică, a V-a ediție a Festivalului de Țiteră ,,Húrnyűvő”.

Când vorbim despre țiteră ne gândim la un instrument arhaic, despre ale cărui origini nu știm foarte multe. Când a apărut sau de ce? Cunoaștem prea puțin pentru a ne aventura în descriere, poate de aceea Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a ales să prezinte arta și acest instrument popular într-un alt fel. ,,În cadrul festivalului desfășurat la Teatrul pentru Tineret Arcadia, spectatorii au putut vedea îndeaproape instrumentele, le-au fost date informații despre construcția țiterei, interpretare, învățare și au putut pune întrebări interpreților”, a precizat Mircea Jacan, directorul Centrului.

Țitera este un instrument muzical compus dintr-o cutie de rezonanță cu coarde de metal, puse în vibrație prin atingere cu o lamă (ori cu un inel) de os sau de  metal. Artiștii populari din Bihor au prezentat, duminică, un repertoriu bogat de cântece interpretate la țiteră. Pe scenă au evoluat formația ,,Bartók Béla” din Valea lui Mihai, ,,Bors-szem” din Borș, formația de țiteră ,,Bartok Bela” a Bisericii reformate din Diosig, ,,Tücsök” din Oradea, interpreții Molnár István din Cetariu și Bertalan Attila din Târgușor. De asemenea, în cadrul festivalului au evoluat tinerele interprete Baranyi Tünde și Tóth Anna, care au delectat spectatorii cu piese vocale de folclor maghiar autentic.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului de țiteră a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria”.