Simpozionul internațional ,,Factori de risc pentru mediul înconjurător și siguranța alimentară” și ,,Resurse naturale și dezvoltare durabilă”, organizat de Universitatea Oradea și Facultatea de Protecția Mediului Oradea, a avut deschiderea vineri, de la ora 10, la Hotel Continental.

Universitatea Oradea, prin Facultatea de Protecția Mediului, găzduiește, vineri și sâmbătă, un simpozion internațional susținut în colaborare cu Universitatea din Debrecen, Universitatea din Szeged, și instituții de învățământ din Grecia, Spania, Slovacia și Olanda. Deschiderea a avut loc într-o sală devenită neîncăpătoare pentru numărul mare de participanți, imediat dupa intonarea imnului de stat al României și al Gaudeamusului. Președintele comitetului simpozionului este prof. Ioan Chereji, decanul Facultății de Protecția Mediului și cel care a avut cuvântul de deschidere, iar coordonator științific este as.prof. Ioana Borza.

Titlul ,,Doctor Honoris Causa”

După ce a fost citit audienței cuvântul transmis de rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău, președintele Senatului Universității, Sorin Curilă, a decernat titlul de ,,Doctor Honoris Causa” al Universității Oradea profesorului emerit Teodor Eugen Man, pentru întreaga sa activitate didactică, științifică, managerială și publicistică. ,,Dr. Eugen Man a sprijinit intens Universitatea Oradea și a colaborat în nenumărate rânduri cu Facultatea de Protecția Mediului, iar acest titlul nu face decât să aducă un pic de recunoștință pentru merite și efort”, a precizat președintele Senatului.

Prestigioasa activitate a profesorului emerit a fost greu de acoperit în cele 11 pagini pregătite de către prof. Sabău în prezentarea dedicată performanțelor acestuia. Printre ele s-au amintit dragostea cu care și-a îndrumat studenții și dedicarea pentru activitatea didactică desfășurată, domeniu în care a obținut toate gradele. Din punct de vedere științific, domnul Man a fost colaborator la 116 proiecte, dintre care a coordonat 70. S-a remarcat și în activitatea managerială, ca director la un centru de cercetare, dar și în domeniul publicistic și tehnic, unde are o listă prestigioasă de realizări, ca cele peste 290 de lucrări științifice, dintre care 40 publicate în străinătate, sau numeroasele citări în cărți de specialitate. Emeritul se bucură de recunoaștere atât națională, cât și internațională, primind de-a lungul timpului diplome și medalii jubiliare cu diferite ocazii.

Considerându-se un bihorean veritabil, cu rădăcini adânci pe plaiul beiuștean, dr. Man a ținut să mulțumească pentru decernarea celui mai înalt titlul academic. ,,Sunt onorat și mă bucură prezența numeroasă. Vă mulțumesc tuturor!”, a spus, vădit emoționat, emeritul. Printre cei care a ținut să nu lipsească de la acest eveniment a fost Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean, căruia i s-a adresat în mod special cu mulțumiri emeritul. În continuarea evenimentului, dr. Eugen Man a susținut o prezentare pe care a intitulat-o ,, Apa noastră cea de toate zilele”, despre acest miracol al Terrei care este apa. ,,Rezerva mică de apă dulce de pe Pământ ne obligă să o folosim responsabil”, a punctat proaspătul posesor al unui ,,Honoris Causa”. Proiectul a avut în vedere faptul că 70% din totalul apei dulce este folosită în agricultură.

Lucrări științifice

După un coffee break de jumătate de oră, care a permis destinderea invitaților, a urmat partea a II-a din eveniment, care a constat în prezentarea lucrărilor științifice, împărțite în următoarele secțiuni: agricultură – horticultură, ingineria mediului, știința și tehnologia alimentară, silvicultură și agroturism, și creșterea animalelor.

Evenimentul va continua și sâmbătă, între orele 10 și 12, la Facultatea de Protecția Mediului.