Mai multe replici și fosile ale dinozaurilor care au populat în Cretacic, teritoriul Transilvaniei, au fost expuse la Muzeul Țării Crișurilor. Pentru realizarea vernisajului instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor a realizat un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Expoziția “Ultimii dinozauri din Transilvania” deschisă publicului de joi dimineața, prezintă patru reconstituiri în mărime natural a reptilelor care populau teritoriul la sfârșitul Cretacicului. Reconstruirile realizate de artista Ionela Pop redau trei dinozauri, sauropodul Magyarosaurus dacus (6 metri lungime și 2.3 metri înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare Ornithocheirus. Pe lângă acestea, paleontologii au expus fosile unicate, resturi scheletice, ou de dinozauri. “Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile devenind pitici. Vorbim despre evoluția lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Cercetările contin în Poiana Ruscă și județul Sălaj, unde avem dovezi geologice ale insulei dispărute”, a spus profesorul Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Spectacol vizual

Despre reptilele prezentate în cadrul expoziției se știe că au populat teritoriul Transilvaniei (insular) în urmă cu 70-66 milioane de ani. Magyarosaurus dacus era cel mai mare dinozaur din acea perioadă. Era un erbivor docil, fiind printre cei mai comuni dinozauri de pe teritoriul insular. Contra sumei de 10 lei, prețul biletului pentru un adult, vizitatorii pot afla amănunte despre modul de viață al uriașilor din Transilvania. La conferința care a inaugurat expoziția au participat, pe lângă specialiști și organizatori, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang.