Alice Condurache este absolventă a Liceului de Arte din Botoșani și studentă la Facultatea de Arte Vizuale, secția de Arte Decorative, a Universitații Oradea. Având un portofoliu bogat, Alice a participat la o mulțime de concursuri și expoziții, unde a fost premiată și apreciată.

Studenta excelează când vine vorba de arte murale, arte decorative, pictură, sculptură, modelaj, dar nu se dă în lături nici de la aranjamentele florale sau decorațiunile pentru evenimente. Cea mai recentă realizare a artistei este participarea la o expoziție în capitala Franței, acolo unde 3 lucrări care îi poartă numele au fost selectate dintre cele puțin peste 1.600 de lucrări ale marilor artiști din Europa. Cu această ocazie, Alice a primit un premiu special, fiind singura reprezentantă a României căreia i se vor deschide porțile spre o expoziție la Barcelona, care va avea loc în primăvara anului următor.

NewsBihor: Care au fost primii pași pe care i-ai făcut spre domeniul artei?
Alice Condurache: Primii pași în domeniul artei i-am făcut în clasa a 7 –a, când am decis să mă înscriu la Palatul Copiilor, secția pictură. Acolo am fost încurajată să particip la cât mai multe evenimente artistice, drept pentru care am decis să iau parte la toate întâlnirile despre care știam că sunt în domeniul artei. Așa am ajuns la cursurile unei profesoare care m-a ajutat să mă mut la liceul de Arte Ștefan Luchian Botoșani, unde viața mea avea să ia o întorsătură cu totul neașteptată.

NB: Ai avut vreun mentor care să te ghideze pe acest drum?

A.C: Mentorul care și-a pus cel mai mult amprenta asupra creației mele artistice este Gheorghe Stanciu, artist de mare valoare, căruia îi sunt recunoscătoare deoarece fără ajutorul lui nu aș fi reușit să ajung până aici. El a investit în mine și în ceilalți elevi care au avut dorința să învețe . Pot spune că am fost privilegiată să am un asemenea profesor. Din câți mentori am avut, el a fost și cred ca va rămâne singurul care și-a dedicat în întregime viața în instruirea tinerilor pasionați de frumos.

NB: Ce provocări ai întâmpinat în calitate de tânăr artist?

A.C: În calitate de tânăr artist am întâmpinat o mulțime de provocări, cum ar fi achiziționarea materialelor de calitate. A fost destul de dificil la început să știu să-mi aleg materialele potrivite pentru ceea ce vreau să fac, iar mai apoi să învăț să folosesc corect fiecare din aceste materiale. Cea mai dificilă provocare am întâmpinat-o când a trebuit să învăț cum să mă exprim prin artă, cum să las o parte din trăirile mele pe o bucată de hârtie, astfel încât aceasta să transmită o anumită stare privitorului. Acest lucru dă posibilitatea celor din jur să vadă realitatea prin ochii mei , așa cum o văd și o simt eu, oferind prilejul să mă cunoască prin intermediul lucrărilor mele.

NB: Cum te-a primit județul Bihor atunci când ai lăsat orașul natal pentru a studia în Oradea?

A.C: Județul Bihor m-a făcut să mă simt binevenita, deși marea majoritatea a persoanelor au fost puțin surprinse de alegerea mea de a veni aici. Am fost olimpică, lucru care a stârnit și mai mult curiozitatea bihorenilor în motivul alegerii acestui județ, care are cu ce să se mândrească.

NB: Care sunt cele mai importante premii pe care le-ai obținut de-a lungul timpului?

A.C: Premiile de la concursul Național ,,Omagiul Stefan Luchian“, premiul de la Olimpiada Naționala de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, și cel de la Paris.

NB: Care este cea mai recentă expoziție din Bihor pe care ai pregătit-o?

A.C: Cea mai recentă expoziție din Bihor la care am participat a avut loc în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie 2017. Este vorba despre expoziția ,,ZIPP-ON”, la care am fost prezentă împreună cu colegii mei de facultate.

NB: Cum ai primit vestea că, în ciuda concurenței acerbe, nu una, ci trei lucrări care îți aparțin au fost selectate la expoziția din Paris?

A.C: Sinceră fiu, în primele zile nu credeam că este adevărat. Cu toate neînțelegerile care au fost la un moment dat, când am fost confundată cu o participantă care fusese respinsă, nu m-am așteptat să mai primesc vestea că am fost acceptată. Am considerat că sunt doar o studentă la început de drum și nu mi-am dat prea multe șanse. Până ce am ajuns acolo parcă tot mai aveam dubii cu privire la această expoziție. Dar, spre surprinderea mea, cei de acolo s-au bucurat să mă cunoască ca om, și ca artist.

NB: Cum ai descrie experiența din capitala Franței?

A.C: Pot spune experiența de la Paris a fost surprinzătoare. Am întâlnit mulți artiști renumiți din acele meleaguri și am stabilit legături cu oameni valoroși, de la care am multe de învățat. Surpriza mea a fost când l-am cunoscut pe unul dintre invitații speciali ai acestei expoziții : Yong-man Kwon , pictor al Marinei franceze, care a decis să-mi cumpere lucrarea apărută în catalog. Pe lângă faptul că mi-a cumpărat o lucrare, acesta mi-a oferit o pictură cadou. Și-a dorit ca experiența mea în Franța să fie una de neuitat și să mă întorc cu drag acolo.

NB: Cum te pregătești pentru evenimentul de artă din Barcelona?

A.C: Încerc să petrec cât pot de mult timp în atelier, lucrând și pregătindu-mă pentru expozițiile ce urmează, drept pentru care am renunțat la job-ul meu de florar, în ideea gestionării cât mai eficiente a timpului.

NB: Ce te inspiră când creezi?

A.C: Arhitectura cel mai mult. Dar nu orice arhitectură. Cea care are la bază ornamente inspirate din natura. Apoi muzica clasică . De multe ori îmi pun muzică în timp ce lucrez pentru că îmi oferă o stare de liniște, care mă ajută să redau în lucrări atmosfera dorită.

NB: Există un artist pe care îl admiri în mod deosebit?

A.C: Am doi artiști preferați :William Moris și Alberth Dürer. Motivul e simplu: aceștia au studiat și s-au inspirat din natură. Îmi doresc să ajung la nivelul de studiu al acestora. Ambii au avut influențe majore de-a lungul istoriei. În special Moris. Brocarturile acestuia sunt utilizate și astăzi în industria designului de interioare.

NB: Te rog să te descrii în 3 cuvinte.

A.C: Curioasă, ambițioasă și încăpățânată.

NB: Care este citatul tău preferat?

A.C: ,,Arta se află în natură, iar cine o poate desena acela o posedă” – Alberth Dürer . Natura rămâne pentru mine sursa principală de inspirație, iar artistul suprem rămâne Dumnezeu, care a creat atâta frumusețe. Eu nu pot decât să reproduc ceea ce există deja.