Uniunea Femeilor din Bihor (UFB) a desfășurat, în perioada 1 septembrie – 1 octombrie, activitățile din cadrul proiectului ,,Reintegrarea socială a femeii defavorizate din mediul rural, proiect finanțat de Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor, în parteneriat cu Primăria Comunei Lugașu de Jos.

UFB a dezvoltat prin acest proiect o campanie de identificare, dezvoltare și de promovare a activităților caracteristice contextului socio-economic al comunei Lugașu de Jos. Inițiativa Uniunii a pornit de la situația fluctuațiilor continue pe piața muncii, respectiv de la necesitatea dezvoltării personale și profesionale a femeii, precum și de la contextul dezavantajelor specifice femeii din mediul rural. În acest sens, prin deplasări ale echipei de proiect în satele din comună, prin discuții individuale cu femei aflate în situație defavorizată, precum și pe baza informațiilor furnizate de reprezentanții Primăriei, s-au conturat șase direcții de dezvoltare personală, care se pot concretiza prin inițierea unei afaceri în domeniile: patiserie-cofetărie, styling-artist make-up, florărie, realizarea de conserve-compoturi, hand-made cu produse reciclabile, respectiv meșteșuguri tradiționale. ,,Pentru fiecare dintre aceste domenii, femeile au fost consiliate și încurajate în scopul dezvoltării abilităților și talentelor personale, fiind stimulate în direcția valorificării acestor talente printr-o inițiativă privată de tip PFA, întreprindere individuală sau familială, sau chiar SRL”, a declarat Ana Pop, coordonatorul proiectului.

Consursuri cu premii

Pentru a încuraja femeile, UFB a realizat demonstrații practice, respectiv concursuri cu premii pe fiecare din cele șase categorii menționate. Juriul concursurilor a fost format din Pop Ana, președinte UFB, Mihaela Dindelegan, vicepreședinte UFB, Maria Popa, vicepreședinte cu probleme sociale a UFB, Szabo Deme Csilla, secretar general al Uniunii, respectiv Mihai David, viceprimarul comunei Lugașu de Jos. Duminică, în 1 octombrie, la Căminul Cultural din Lugașu de Jos a avut loc premierea celor 18 câștigătoare ale concursurilor. Premiile au constat în electrocasnice și obiecte de uz gospodăresc.

,,Spre încântarea participanților, doamnele premiate și-au dovedit calitățile realizând, din materialele puse la dispoziție de Uniunea Femeilor din Bihor, adevărate opere de artă, iar cele care – prin specificul concursului – nu au putut să-și dovedească pe loc talentul, și-au etalat arta prin expunerea produselor gata preparate în cadrul unei expoziții cu degustare”, a precizat vicepreședintele Mihaela Dindelegan. Evenimentul s-a bucurat și de un spectacol artistic susținut de interpreții Alexandru Mihai Carțiș, Iuliana Băican Chelu și Alexandrina Chelu. Iar în final, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, toți participanții au fost răsplătiți de Uniunea Femeilor din Bihor cu preparate culinare, cozonaci, fructe, suc și apă.