Violonistul Călin Mircea și dirijorul de origine turcă, Alpaslan Ertüngealp, vor aduce lucrările lui Rahmaninov și Șostakovici mai aproape de sufletul și inimile orădenilor, în concertul simfonic programt joi, la Filarmonică.

Dacă e joi seara, atunci sala Enescu-Bartók va găzdui concertul simfonic al orchestrei Filarmonicii de Stat. Melomanii sunt așteptați de la ora 19 la un spectacol muzical care va prezenta Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în la minor a lui Șostakovici și Simfonia I în re minor a lui Rahmaninov.

Sub bagheta dirijorului turc

Spectacolul muzical se va derula sub bagheta dirijorului turc, Alpaslan Ertüngealp. Stabilit în Ungaria de treizeci de ani, este fondatorul şi directorul artistic al Cursurilor Internaţionale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok. Pentru promovarea muzicii contemporane maghiare, Alpaslan Ertüngealp a fost distins cu Premiul „Artisjus” (2003). De asemenea, a dirijat premiera mondială a operei Eumenides de Vasil Tole, în cadrul Festivalului Elen din Atena (2005). Alpaslan Ertüngealp este membru al „Association des Artistes pour la Paix” şi fondatorul „Association des Artistes pour la Paix – Europe Centrale”. Concertul de joi seara îl va avea ca solist pe violonistul Călin Mircea. Născut în 1960 la Bucureşti, artistul a început să studieze vioara şi pianul la vârsta de șase ani. S-a format ca violonist la clasa profesoarei Dorothea Waldinger, dar și-a desăvârşit studiile muzicale în Anglia cu Ifrah Neaman şi în Germania cu Ruggiero Ricci şi Zakhar Bron. Repertoriul său concertistic şi cameral este deosebit de vast, de la muzica barocă la cea contemporană, cuprinzând un număr impresionant de concerte, sonate şi lucrări de virtuozitate.