Horváth Roland din Marghita este membrul uneia dintre cele mai importante echipe de ciclism din România, CSA Steaua Cycling Team. La doar 21 de ani, aduce cinste municipiului în care s-a născut prin numeroasele premii câştigate la competiţiile sportive din ţară şi din străinătate.

Debutul în lumea ciclismului nu a fost, însă, uşor. Avea 15 ani când a ajuns să ia în serios acest sport, la echipa CSC Marghita. La început nu a avut avut un antrenor care să îl ghideze, şi făcea zilnic câte 50-60 de kilometri pe două roţi pentru a putea ajunge la nivelul colegilor săi. Astăzi însă, este un etalon de ambiţie şi performanţă.

NEWSBIHOR: Ai început să practici acest sport la 15 ani, fără să ai măcar sprijinul unui antrenor. La cât timp ai cules primele roade ale muncii tale?

HORVÁTH ROLAND: A fost foarte greu la început pentru că nu am stiut nici măcar ce fel de antrenament trebuie să fac. M-m antrenat mult singur, în fiecare zi după școală pedalând câte 50-60 kilometri. Primele rezultate le-am cules la doi ani după ce am știut că asta vreau să fac.

NB: Ce amintiri ai de la prima competiţie la care ai participat?

HR: Primul concurs la care am participat a fost Cupa Marghita, si îmi amintesc cât de greu a fost având în vedere că nu am stiut cum să stau alături de mai mulți cicliști, într-un pluton. Lipsa de experiență s-a simțit.

NB: Anul acesta ai concurat pentru a doua oară la Turul Ciclist al Bihorului, în calitate de sportiv legitimat la una dintre cele mai puternice echipe de cycling din Bucureşti. Cum a fost experienţa de acum, în comparaţie cu cea precedentă?

HR: Dacă anul trecut nu am reușit să închei competiția, anul acesta lucrurile au stat mult mai bine. Sper că anul viitor mă voi clasa și mai bine.

NB: Cum arată o zi obişnuită de antrenament înaintea unei competiţii?

HR: Prima dată îmi stabilesc un calendar, sub forma unui program. De obicei pedalez circa 5-6 ore pe trasee de dificultate diferită.

NB: Parcursul tău profesional te-a adus ca sportiv în componenţa mai multor echipe. Ce tricou o să îmbraci de aici înainte?

HR: Tricoul pe care îl îmbrac cu mândrie de aici înainte este cel al echipei CSA Steaua Cycling Team.

NB: Cu ce gânduri închei acest sezon de ciclism?

HR: Anul acesta am avut cel mai mare număr de competiții atât în țară, cât și în străinătate. Astfel, mă bucur să spun că am adunat experiență și sunt mai pregătit pentru ceea ce urmează sezonul următor.

NB: Există un sportiv care te inspiră?

HR: Da, există un sportiv pe care îl admir. Este vorba despre Alberto Contador, un om foarte talentat care sprijină generația tânără.

NB: Cum ai descrie Marghita în trei cuvinte?

HR: Acasă, căldură, suport.