În sala mare a Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, marţi, o conferinţă internaţională pe tema implementării învăţământului profesional dual pe model german şi în judeţul Bihor. Invitaţi din România şi Germania au prezentat avantajele pe care le va aduce acest sistem.

La masa rotundă s-au adunat, pentru mai bine de trei ore, conducerea judeţeană, Prefectura judeţului Bihor, Societatea Parcuri Industriale Bihor şi patronate pentru a dezbate cele mai importante aspecte ale unui sistem de învăţământ menit să aducă profesionalismul nemţesc în judeţul Bihor. Întâlnirea a fost moderată de Zóltan Hizo, responsabil pentru formarea profesională. În cuvântul introductiv, preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat lipsa de personal calificat cu care se confruntă piaţa de muncă bihoreană şi, astfel, necesitatea de a grăbi demersurile pentru ca judeţul să adopte cât mai curând un sistem de invăţământ profesional dual ca cel adus în România prin Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, acolo unde peste 90% dintre elevi sunt angajați de companiile la care au făcut practica. Pásztor Sándor a precizat că mai multe locuri din judeţ sunt propice pentru astfel de şcoli, printre care Beiuş, Tilegd şi Aleşd. ,,Nu doresc să pregătim oameni pentru ca apoi să fie recrutaţi de firmele din străinătate. Interesul este să calificăm oameni pentru judeţul Bihor”, a precizat preşedintele CJ Bihor.

Prezent la conferinţă, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, s-a arătat deschis unei asemenea iniţiative, care urmează să servească atât mediului de afaceri, cât şi tinerilor, ce vor constitui o forţă de muncă puternică şi activă. ,,Felicit Consiliul Judeţean pentru demersurile pe care le face şi vă asigur de tot sprijinul Instituţiei Prefectului Bihor. Salut orice iniţiativă de unire a forţelor atâta timp cât obiectivul este dezvoltarea judeţului Bihor”, a declarat Mihaiu. Următorul care a luat cuvântul a fost Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, care vede în învăţământul profesional dual un mijloc de a scădea rata şomajului în rândul tinerilor, care este la cote alarmante în România, şi scăderea abandonului şcolar. ,,Beneficiarii acestui sistem sunt, pe lângă angajatori, şi tinerii din mediul rural sau cu probleme în a se integra din punct de vedere social. Este important să găsim un loc potrivit în societate pentru fiecare individ”, a spus Bodea. ,,Vin din domeniul privat şi ştiu cât este de dificil să găseşti oameni calificaţi, care să stâpânească un anumit segment în muncă. Din păcate, chiar dacă cunosc teorie, se pierd la practică”, a completat vicepreşedintele.

Printre invitaţii care sprijina Bihorul în acest demers se numără Werner Braun, președintele Clubului Economic German – Brașov. Braun este cel care a adus acest model de învăţământ în România, mai exact la Braşov, prin Școala Profesională Germană Kronstadt. ,,Judeţul Bihor este foarte bine pregătit pentru a implementa un astfel de program. Dacă în Braşov am avut nevoie de patru ani, Bihorul va reuşi să facă acest lucru într-un timp mult mai scurt, deoarece drumul este deja bătătorit”, a menţionat preşedintele DWK. Andreas Hart, preşedintele Lucas Nuelle International din Germania, a ţinut să puncteze un aspect uşor de omis din vedere, anume că educaţia trebuie să fie atractivă atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi. ,,Aducem practica industrială în şcolile profesionale sub forma unor soluţii moderne de învăţare a unei meserii. Sistemul dual implică o investiţie şi toate părţile trebuie să contribuie pentru ca rezultatele să fie cele mai bune”, a explicat Andreas Hart. De la clubul bucureştean Export Club a fost invitat Alexandru Todericiu, care a declarat audienţei că ,,iniţiativa domnului Pásztor arată că bihorenii au înţeles că fără forţă de muncă calificată judeţul nu poate atrage investitori”.

Iniţiativa Consiliului Judeţean este luată drept exemplu de municipiul Râmnicu Vâlcea. Primarul Mircia Gutău a transmis printr-un reprezentant că demersul şefilor CJ Bihor s-a auzit până în inima Olteniei. ,,La Râmnicu Vâlcea ne confuntăm cu o inflaţie de diplome, dar foarte puţini specialişti. Azi ne-am convins că vreţi să faceţi un lucru extraordinar pentru viitoarele generaţii ale judeţului vostru, şi noi vom prelua acest model”, a spus dna Iliescu, de la Primăria Râmnicu Vâlcea. Cea din urmă care a luat cuvântul este Delia Ungur, director la Parcuri Industriale Bihor. ,,Noi venim cu un bagaj mare de cunoştinţe dintr-o experinţă anterioară similară. Avem avantajul de a cunoaşte nevoile pieţei, şi putem intermedia cererea şi oferta. Acest program propune o ofertă educaţională care vine în completarea celei existente, aşa că nu dorim să creăm concurenţă nefavorabilă”, a precizat Delia Ungur.

La finalul Conferinţei, trei firme s-au alăturat celor patru deja existente (Gavella, Lucas, Selina şi Auto Bara), şi au semnat declaraţia de intenţie referitoare la constituirea unui ONG al agenților economici în parteneriat cu societatea Parcuri Industriale Bihor.

Întâlnire cu presa

Dacă în prima parte a zilei a avut loc conferinţa într-un cadru restrâns, doar cu părţile direct implicate, la prânz reprezentanţii conducerii judeţene şi o parte dintre invitaţi au avut parte de o întâlnire cu presa,  în sala ,,Panoramic” a hotelului Continental. Astfel, jurnaliştii au avut ocazia să afle că judeţul Bihor va instrui prima generaţie de tineri şi adulţi printr-un centru de sudură. ,,Acest centru trebuie privit ca pe un institut care aduce standarde de calificare absolut necesare pentru a răspunde cererii de pe piaţă”, a spus Andreas Hart. Preşedintele CJ Bihor a menţionat că a fost aleasă această ramură în urma unor studii de piaţă făcute în ultimele 6 luni. Grupul Şcolar Agricol Cadea este cel ales de instituţia judeţeană pentru a găzdui clasa de sudură, deoarece campusul răspunde tuturor cerinţelor necesare prin dotările pe care le are. După conferinţa de presă, invitaţii CJ au fost însoţiţi de gazdele lor într-o scurtă vizită la Grupul Şcolar Cadea, acolo unde învăţământul profesional dual va prinde viaţă în judeţul Bihor.