Peste 80 de bicicliști au participat, în acest sfârșit de săptămână, la a VIII-a ediție a proiectului ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă”, concept dezvoltat de către Agenția de Management al Destinației Bihor începând cu 2016. ,,Drumul Bisericilor de lemn” – Lazuri de Beiuș a avut ca scop popularizarea unor zone cu potențial de dezvoltare turistică din Bihor și a cicloturismului, reprezentând un mijloc de sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale.

Sâmbătă, participanții au parcurs un traseu cicloturistic denumit ,,Drumul bisericilor de lemn”, cu o lungime de 22 de km. Evenimentul a început din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș, unde primarul comunei, Gabriel Popa, i-a întâmpinat pe turiști cu produse locale de sezon și ceai cald. Startul s-a dat imediat după ce agentul șef adjunct de poliție, Popovici Ionuț, a recomandat bicicliștilor să circule în coloană, unul în spatele celuilalt, să poarte vestă reflectorizantă și cască.

Aceștia au pedalat, pe drum asfaltat, până la primul obiectiv propus, anume biserica de lemn din Totoreni unde, după ce au ascultat istoria lăcașului de cult, turiștii și-au astâmpărat foamea cu nuci, mere și struguri. A doua oprire a fost la biserica de lemn din Mierag, construită în mijlocul satului și înconjurată de cimitir. ,,Interiorul bisericii i-a surpins oarecum pe turiști. Mulți se așteptau să vadă în interior picturi, și nu o splendidă expoziție de ștergare tradiționale. Datorită faptului că pictura originală a dispărut în timp, sau abia se mai putea vedea, localnicii din Mierag au decis să împodobească lăcașul cu prosoape țărănești țesute manual și decorate cu motive tradiționale sau scene biblice”, a declarat Gabriel Bonaciu , consultant în management, turism la AMD Bihor.

Până la biserica de lemn din Hinchiriș, construită pe unul din dealurile ce desparte Tărcaia de Lazuri de Beiuș, s-a pedalat în viteză deoarece termometrele indicau doar 8 grade Celsius, iar soarele abia își făcea simţită prezența printre nori. Cei mai pătimași dintre ciclişti au ajuns în sat pe traseul propus prin pădure, chiar dacă a fost mai greu de parcurs pe alocuri. Accesul până la biserică s-a făcut pe jos, pe o potecă din spatele gospodăriilor din sat. Aici, cicloturiștii au gustat cozonac, tarte cu gem sau plăcinte cu brânză.

Povești de viață în curte la Veselina Sandra din Cusuiuș

Noutatea acestei ture a constituit-o vizitarea gospodăriei celei mai vârstnice persoane din satul Cusuiuș. Bicicliștii au umplut, pe rând, micuța casă a Veselinei Șandra, în vârstă de 96 de ani. Aceasta, după ce i-a întreținut cu povești de viață impresionante, le-a arătat mica ei ,,colecție” de țesături. ,,Cu ochii plini de lacrimi, gazda turiștilor a scos dintr-o veche ladă de lemn primită de la tatăl ei, rochia de mireasă și cămășile cusute manual”, a destăinuit Bonaciu.

Finalul turei s-a încheiat în curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș, cu câte o cană de ceai cald în mână. ,,În interiorul bisericii sportivii au putut admira iconostasul, ușile pictate de zugravi autohtoni în urmă cu câteva sute de ani, precum și altarul sculptat în totalitate în piatră”, a mai povestit consultantul AMD. Adunați în jurul unei mese pline cu produse tradiționale, 20 dintre participanții la această tură au primit în urma tombolei câte un tricou inscripționat cu sloganul ,,Discover Bihor”.

Traseele cicloturistice – avantaj pentru comunitățile locale

Agenția de Management al Destinației Bihor și-a propus să identifice, alături de asociațiile locale, cât mai multe trasee cu potențial turistic. Din anul 2016 de când a fost lansat acest proiect au fost identificate nu mai puțin de 7 trasee cicloturistice cu o lungime de peste 200 de kilometri, pe parcursul cărora pot fi vizitate 15 biserici de lemn, trei arii protejate, crame locale, case tradiționale, cascade și peisaje naturale, și pot fi degustate produse locale gătite după rețete tradiționale. ,,Cele șapte trasee au fost concepute astfel încât să genereze emoții și amintiri, pentru ca participanții să fie tentați să se întoarcă acolo, iar comunitatea să beneficieze de fluxul turistic generat. Este o proiecție pe termen lung, iar succesul depinde într-o măsură covârșitoare de implicarea comunităților locale, a administrațiilor publice și a mediului privat, astfel încât să ofere vizitatorilor, pe lângă experiențele de poveste, și facilități sau produse locale”, a conchis Gabriel Bonaciu.