Cei mai stilați dintre bihoreni se pot bucura de un număr semnificativ de designeri vestimentari locali care s-au impus în industria modei la nivel național, dar și în străinătate. Unul dintre tinerii desgineri bihoreni este Rebeca Cotrău, cea care are grijă de imaginea femeilor din județ. Absolventă a Facultății de Pielărie și Textile din Oradea, Rebeca a fost întotdeauna atrasă de ,,frumos”, astfel încât deschiderea unui atelierului de creație vestimentară care îi poartă numele a venit oarecum firesc.

Când ai știut că vrei să faci design vestimentar?

De când eram mică simțurile mi-au fost definite. Am desfăcut și am refăcut încercată mai mult sau mai puțin de inspirație, până am ajuns la un stil care vorbește depre personalitatea mea.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în practicarea meseriei?

Nu pot să spun că a existat până în prezent o provocare pe care să nu o pot depăși. Încercări au fost multe, dar le numesc mărunțișuri pentru că îmi iubesc meseria și îmi pun încrederea în ceea ce fac și în Dumnezeu. Fiecare produs e o nouă provocare.

Care este cea mai extravagantă comandă pe care ai primit-o din partea unei cliente?

Am primit multe comenzi ,,extragavante” de când practic această meserie. Dar numai una mi-a pus la încercare răbdarea, aceasta fiind o rochie cu aplicații din flori artificiale foarte migăloasă.

În prezent creezi ținute doar pentru femei. Domnii se pot aștepta în viitor la haine care să poarte semnătura ta?

Da, în viitor îmi voi îndrepta atenția și spre vestimentația dedicată domnilor, cu atât mai mult cu cât partenerii clientelor mele mă întreabă mereu când vor fi și ei răsfățați cu ținute frumoase.

Ce moment ți-a adus cea mai mare satisfacție din punct de vedere profesional?

Am fost chemată să iau parte la un eveniment în Iași, în vara aceasta, iar acolo am simțit că porțile mele se deschid spre o altă lume. Am primit o mulțime de laude  de la designeri de renume, care greu fac astfel de complimente. Atunci am simțit că munca mea este apreciată.

Câte colecții numără brandul RebecaCotrău până în prezent?

Până în prezent am scos 15 colecții care constă în rochii de seară, ținute de zi – business, rochii pentru fetițe, rochii de gravide, eșarfe și papione. Iar a 16-a colecție va fi lansată în 7 decembrie 2017.

În vară ai fost prezentă, alături de nume mari din țară și din străinătate, la un eveniment de modă organizat la Palatul Culturii din Iași. Cum ai descrie experiența?

Experiența a fost un vis împlinit, cu ajutorul lui Dumnezeu. Evenimentul grandios de modă de la Palatul Culturii m-a motivat să lupt și mai mult pentru ambițiile mele. O experiență cu reușite!

Printre ținutele care îți poartă semnătura sunt multe care au inspirație tradițională. De unde s-a născut această idee?

Am crescut la țară, alături de bunica mea. Fiind îndragostită încă de mică de aceste tradiții am ales acum, când lucrez în domeniu, sa iau ceva din dulapul bunicii și să îl includ în ținutele moderne. Iar clientele mele sunt încântate!

Constant realizezi ședințe foto pentru promovarea articolelor vestimentare pe care le creezi. De care shooting îți amintești în mod deosebit, și de ce?

În vara anului trecut am scos o mică colecție pentru fetite. Dorind să o promovez, am făcut un shooting plin de culoare, zâmbete de copii și multă fericire, ce mi-a adus notorietate în rândul mămicilor. Ședința foto a fost una de neuitat deoarece am avut un model de un an și jumătate, și unul de 5 ani. Să lucrezi cu copii nu e ușor, dar e minunat.

Ești una dintre femeile pe care putem să o vedem pe bicicletă în rochie și pantofi cu toc. Cât de cochete pot fi doamnele sau domnișoarele atunci când sunt pe două roți?

Îmi place să fac sport, în special să merg pe două roți. Sunt de părere că poți avea o viață activă și pe tocuri. Poți fi senzuală, fashion și chic chiar și pe bicicletă.

Ce planuri de viitori ai în materie de vestimentație?

Urmatorul meu plan din punct de vedere profesional este să fac rochii de mireasă. Acum lucrez la asta.

Ce ținută recomanzi bihorencelor pentru un eveniment de seară?

În primul rând trebuie să respectăm dress code-ul menționat pe invitație. Dacă nu ai inspirație, poți opta pentru un little black dress, cu care nu ai cum să dai grș. Cu un plic de seară și o bijuterie potrivită, vei atrage toate privirile. Oricum, regula de bază este să porți ce îți stă bine și în ce te simți bine. Dar bihorencele știu deja aceste lucruri.

Care sunt pasiunile care se ascund în spatele muncii tale?

Îmi place să desenez și obișnuiesc să îmi schițez ținutele înainte de a lua efectiv foarfeca în mână. De asemenea, sunt pasionată de arta fotografică și multe dintre ședințele foto cu colecțiile mele sunt pozate chiar de mine.

Cât la sută contează talentul, și cât munca?

Pentru a ajunge unde îți dorești, trebuie să muncești mult. Talentul contează în proporție de 20%, iar munca este 80% din reușită.

Care este citatul tău preferat?

,,Stilul unui om spune multe despre interiorul său”.