Prezent vineri la Oradea, ministrul Apelor și Pădurilor a inaugurat noul sediu al Gărzii Forestiere și a anunțat că barajul Leșu va fi funcțional în decurs de doi ani.

,,Cunosc faptul că lacul de la barajul Leșu a fost golit. Acumularea de acolo poate deservi chiar și municipiului Oradea. Proiectul pentru repararea barajului era necesar și va fi eligibil prin POIM”, a spus ministrul Doina Pană, imediat ce Dorel Dume, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri a prezentat proiectul pentru repararea barajului Leșu. ,,Aplicația de finanțare va fi luni, la minister. Vorbim despre un proiect a cărui valoare contractuală este de 32 milioane lei. Este primordial să se refacă”, a spus Dorel Dume. În cazul în care barajul ar ceda, 27 de milioane metri cubi de apă s-ar revărsa, iar localitățile Bulz și Remeți ar fi complet inundate. ,,Punerea în siguranţă a acumulării Leşu, judeţul Bihor” este proiectrul care a fost depus spre finanţare pe axa prioritară 5, ,,Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”.

Bani alocați pentru promenada din albia Crișului Repede

Doina Pană a precizat că ministerul pe care îl conduce a alocat 8 milioane lei pentru realizarea lucrărilor de pe malul stâng al Crișului Repede, în municipiul Oradea, lucrări care încă nu au demarat din cauza șantierului la parcarea subterană. ,,Când se vor finaliza lucrările la parcarea subterană din centru, se vor putea demara lucrările de amenjare a promenadei pe albia Crișului Repede”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consililui Județean Bihor. De altfel, în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, ministrul Pană a vorbit despre succesul proiectului ,,Radarul pădurilor”, un sistem de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase, în urma căruia furturile de material lemnos s-au diminuat de la 8,8 milioane metri cubi la 0,4. În ceea ce privește investițiile, vicepreședintele Ioan Mang a anunțat că guvernul va aloca 1 miliard euro pentru drumuri județene. ,,Ceea ce înseamnă că Valea Drăganului, și nu numai, se va finaliza. După realizarea barajului și umplerea lacului de la Leșu, cred că cei de pe Valea Prahovei ne vor invidia”, a spus Ioan Mang.

Ministrul Apelor și Pădurilor a participat la o conferință de presă în sala mare a Consiliului Județean după ce, în această dimineață, a inaugurat noul sediul al Gărzii Forestiere din Oradea.