Ceremonia militară organizată miercuri, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, a adunat sute de bihoreni la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Printre invitați s-au aflat președintele și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor.

Alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului au fost susţinute de comandantul Garnizoanei Oradea, locotenentul colonel Costel Dobria. ,,Datorită cadrelor militare trăim astăzi într-o ţară liberă şi democrată, ghidaţi de valorile europene”, a transmis acesta în numele Ministerului Apărării Naţionale. A luat cuvântul și colonelul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice ,,Avram Iancu”, filiala Bihor. În discursul susţinut cu emoţie, acesta a ţinut să îşi arate recunoştinţa pentru ,,singura instituție care a pus țara mai presus decât propria viață, apărându-şi pământul cu preţul sângelui”.

Depunere de coroane

La jumătatea ceremoniei s-a desfăşurat un scurt recital susţinut de ansamblul coral ,,Generalul Traian Moşoiu” din Oradea, din componenţa căruia fac parte, încă de la constituirea din urmă cu două decenii, foste cadre militare, dar şi veterani. La încheierea recitalului a avut loc festivitatea de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Consiliul Judeţean Bihor a fost reprezentat de preşedintele Pásztor Sándor şi cei doi vicepreşedinţi, Ioan Mang şi Traian Bodea.

Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul militar, iar cei prezenţi au fost invitaţi la expoziţia de arme, tehnică şi activităţi. Aceasta va avea loc în aer liber, în Parcul 1 Decembrie, și va fi deschisă publicului până la ora 18.