Agenția de Management al Destinației Bihor pregăteşte o nouă ediție a evenimentului ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn” pentru sâmbătă, 28 octombrie, pe raza comunelor Lazuri de Beiuș și Tărcaia.

Traseul propus, în zona munților Codru Moma, are o lungime de 22.4 kilometri, dar și dificultate medie. ,, Acest circuit se va desfășura în totalitate pe asfalt, și poate fi parcurs cu orice fel de bicicletă”, a precizat Gabriel Bonaciu, consultant în management, turism. Deplasarea din Oradea până la Lazuri de Beiuș și retur se va face contra sumei de 30 lei, cu un autocar, la care este atașată o remorcă cu o capacitate de 25 de biciclete. Alte 25 vor fi transportate separat cu ajutorul unei camionete.

,,Biletul va putea fi achiziționat în ziua evenimentului. Urcarea în autocar se va face pe baza listei de înscriere, iar persoanele care au optat pentru autocar și nu sunt prezente vor pierde locul în favoarea altor doritori prezenți. Autocarul va porni din fața Universității din Oradea la ora 07:45, iar întoarcerea din Lazuri de Beiuș este programată la ora 18:45”, a completat Bonaciu. Formularul de înscriere se poate accesa la https://goo.gl/forms/eRJO1sLDnieVh9bc2, şi este valabil până vineri, 27 octombrie, ora 12.

Pe urmele bisericilor din lemn

Startul celei de-a VIII-a ediții a evenimentului cicloturistic ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă” se va da din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș la ora 10. Pe parcursul zilei vor fi vizitate patru monumente istorice, toate biserici din lemn: ,,Adormirea Maicii Domnului”din Totoreni, ,,Înălțarea Domnului” din Hinchiriș, ,,Adormirea Maicii Domnului” din Mierag și ,,Pogorârea Sf. Duh”, situată în comuna Lazuri de Beiuș. De asemena, va fi organizată și o vizită la cea mai vârstnică persoană din comuna Lazuri de Beiuș, un adevărat ,,tezaur viu” al satului Cusuiuș. Oganizatorii au precizat că la fiecare oprire vor fi degustate produse tradiționale de sezon și vor fi puncte de hidratare. Grupul de bicicliști va fi coordonat pe tot parcursul traseului și va fi însoțit de o mașină de asistență tehnică.

Organizatorii recomandă ca persoanele sub 14 ani să fie însoțite de cel puțin un părinte care să le supravegheze, iar persoanele peste 14 ani să dețină asupra lor un act de identitate. ,,Este necesar ca toți turiștii să poarte cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani doar în cazul în care vehiculul are montat un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie, și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent – reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare”, a transmis Gabriel Bonaciu.

În cazul în care vor avea loc schimbări majore în ceea ce privește vremea, tura va fi amânată pentru o dată ulterioară.