După Cluj-Napoca, Oradea a fost, luni, gazda unei dezbateri care se dorește o bază pentru o eventuală lege a educației. Evenimentul se înscrie într-un proiect al Academiei Române care urmărește o mai bună comunicare între mediul universitari, angajatori, studenți și absolvenți.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ,,Dezvoltarea capacității Ministerului Educației Naționale de monitorizare și prognoză a evoluției învățământului superior în raport cu piața muncii”, inițiat de Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu Academia Română. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional ,,Dezvoltarea Capacității Administrative”. ,,La nivel național, proiectul a început în urmă cu mai bine de un an jumătate. Acest proiect încearcă să vină în întâmpinarea relației dintre universități și mediul de afaceri prin elaborarea în final a unui document de politică publică, ce poate să constituie o bază de plecare pentru ceea ce înseamnă oposibilă lege a educației și crearea mecanismului unitar de comunicare la nivel național”, a spus Marius Profiroiu, expert în comunicare cu piața muncii.

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat și directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. ,,Avem tendința de a lovi în permanent în sistemul educațional. Lipsește o structură care să își asume rolul de a culege, prelucra aceste date și de a livra aceste informații, direcții ale pieței forțelor de muncă, o piață care foarte dinamică și în continuă schimbare. Va fi nevoie de o structură, cel puțin, la nivel regional, dacă nu județean, care să vină și să furnizeze informații privind direcția forței de muncă atât către universități cât și către instituțiile de învățământ de nivel mediu”, a precizat Békési Csaba. AJOFM Bihor intenționează să acceseze fonduri europene pentru crearea unui Centru de Metodică, Cercetare și Formare Profesională.