Dorina Morna, ,,doamna cu pălării” a Bihorului, este cea care aduce în actualitate eleganţa şi stilul pentru femeile din judeţ, şi nu numai. Şi-a început cariera în domeniul artei la celebra Casă de Moda „Venus” din Oradea, pentru ca ulterior să se retragă, pentru 17 ani, din domeniu. Însă, cum talentul şi dăruirea nu au putut să o ţină departe de lumea frumosului, doamna Morna a revenit în slujba creaţiei, prin confecţionarea de pălării şi accesorii pentru păr. ,,Creez – deci exist!”, aceasta este deviza prin care pălărierul orădean şi-a câştigat notorietatea.

De unde aţi învăţat cum se realizează o pălărie?

Confecţionarea pălăriilor am învăţat-o de la o doamnă care fusese pălărier (modistă) în perioada interbelică şi după.

Vă amintiţi care a fost prima pălărie care vă poartă semnătura?

Da, imi amintesc perfect! Era o pălărie casual stil englezesc, pe care am răsucit-o în mâini până când a ieşit bine. Mă uitam la ea din toate unghiurile să văd dacă nu am greşit undeva. Ieşise bine!

Pe ce tărâmuri au ajuns accesoriile pe care le realizaţi?

Pălăriile şi accesoriile mele au ajuns în toată Europa, chiar şi în Asia. Am lucrat mult pentru Ungaria, Germania, Italia, dar mai ales pentru diaspora din Belgia.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi din perioada în care aţi lucrat la celebra Casă de Modă ,,Venus”?

Amintirile mele în Casa de Moda Venus sunt multe şi uimitoare. Eram în vârful piramidei şi cucerisem nu numai judeţul nostru, ci şi alte judeţe. Era o luptă accerbă între mirese, pe care să merg să o îmbrac, să o dichisesc. Dar, totuşi, cea mai frumoasă amintire a fost atunci când am fost felicitată la o expoziţie din Bucureşti ţinută la Casa Armatei. Atunci Bihorul a aplecat multe judeţe în ceea ce priveşte arta.

Cum a fost revenirea, de la 17 ani de lucru în bancă, înapoi în braţele modei?

Revenirea mea după 17 ani de BCR a fost tulburătoare. Dupa 17 ani, când am început să-mi refac stocul de materiale şi am văzut că nu mai există ţesături din bumbac 100%, nu mai găseam sculeri matriţeri care să-mi pună la punct matriţele, am avut un şoc! Am realizat cât se schimbase lumea în domeniul modei, cu toate că eram îmbrăcată la modă. Într-un final, când am început să lucrez, am avut emoţii atât de mari încât aveam palpitaţii. Mă gândeam: oare mai ştiu să lucrez? Oare mă mai ascultă mâinile? Oh, da! Mulţumesc lui Dumnezeu!

Care este modelul dvs. preferat de pălărie?

Este ca şi cum ai întreba o mama pe care dintre copii îl iubeşte mai mult. Le prefer pe toate, deoarece fiecare are farmecul ei aparte. Fiecare are personalitatea ei şi reprezintă persoana care o poartă.

Cât de des abordează bihorencele pălăria?

Din păcate unele bihorence sunt prinse într-o bulă a întunericului din care nu vor să mai iasă. Sunt reticente, lipsite de curaj şi asta mă supără, lucru pe care nu-l pot spune despre moldovence. Sunt atât de deschise şi dornice de nou, încât mă uimesc. M-aş bucura ca bihorencele noastre să înţeleagă că o pălărie, un basc stil androgin, poate completa foarte bine o ţinută casual şi că s-ar simţi mai interesante, mai ,,privite”.

Ce pălării se poartă în 2017?

Eu merg pe ideea că ce-ţi stă bine, să porţi! De exemplu o pălărie cu boruri mari, floppy, niciodată nu o voi recomanda unei femei de talie mică şi invers, chiar dacă este la modă. Se poartă pălăriile androgin, care nu au vârstă şi sunt potrivite pentru ţinută casual. La o recepţie voi recomanda un accesoriu din mătase sau sisal. Moda, cum ştim, este schimbătoare, uimitoare, dar noi femeile trebuie să ştim exact ce punem pe noi, şi tocmai din acest motiv mă aflu aici.

Cum arată o doamnă, respectiv o domnişoară, în concepţia dvs.?

În primul rând să fie aranjată, curată. Nu trebuie să aibă haine de marcă sau foarte scumpe ca să arate bine şi să atragă atenţia. Totul este despre cum le îmbină, cum le aşează pe ea. A nu se cădea în latura vulgarului !

Cine e omul Dorina Morna?

Un om ca oricare altul. Cu suişuri şi coborâşuri. Consider că mă carecterizează modestia, buna credinţă faţă de cel de lângă mine. Sunt o persoană căreia îi place să facă fapte bune, iar dacă am greşit cuiva, iertaţi-mă! Sunt o mamă de 2 baieţi şi bunica a 3 nepoţi. Tinerețea fără bătrânețe se câștigă, rămânând mereu cu sufletul și mintea tânără, aplecate spre tot ceea ce este frumos, înconjurată de oameni frumoși, tineri, cărora oricând le poți întinde o mână. Dansez, cânt, admir florile, mă plimb în aer liber şi călătoresc.

Dezvăluiţi-ne o dorinţă pe care nu aţi spus-o nimănui.

Surprinzator, nu am nici o dorinţă în afară de sănătatea mea, a familiei şi a acestui popor. Iar dacă totuşi am una, am dezvăluit-o unei singure fiinţe: Dumnezeu!