Porțile s-au deschis, vineri, pentru prima ediție a Târgului de Toamnă din Țara Beiușului. Simpozionul privind posibilitățile de dezvoltare ale sistemului de învățământ dual în zonă și salonul artiștilor plastici beiușeni au îmbrăcat orașul în veșmânt cultural.

La orele prânzului, aproximativ 60 de persoane interesate de viitorul învățământului beiușean au participat, în incinta Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, la un simpozion privind posibilitățile de dezvoltare ale sistemului de învățământ în Beiuș și microregiunea Țara Beiușului. După prezentarea colegiului cu vechime mai mare de un secol, la care învață în prezent peste 700 de elevi, primarul Petru Mlendea a ținut să atragă atenția că ,,ceea ce lipsește astăzi este contactul direct dintre elev și agentul economic, care să se angajeze să îi ofere acestuia un loc decent unde să facă practică”.

Zoltan Hizo, reprezentant al Consiliul Județean, a introdus audiența în tema propriu-zisă a simpozionului, prezentând avantajele sistemului de învățământ dual și posibilitățile de aplicabilitate al lui în Țara Beiușului. ,,Acest model există deja la Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, acolo unde peste 90% dintre elevi sunt angajați de companiile la care au făcut practica. Conducerea județeană își dorește să înființeze un parc industrial în Beiuș. De ce nu se poate fără o școală cu învățământ dual? Pentru că școala formează următorii angajați”, a precizat Hizo.

Printre cei care încurajează îmbinarea educaţiei primită într-o unitate de învăţământ cu învăţarea la locul de muncă în cadrul unei companii se numără și Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Prezent la simpozion, vicepreședintele s-a arătat îngrijorat de exodul forței de muncă calificată din România. ,,Constatăm că cei mai buni ne-au părăsit, iar tinerii se feresc să acceadă spre anumite meserii, lucru care duce la un dezechilibru pe piața muncii. Astfel, se caută instalatori sau electricieni buni, și nu ai pe cine să angajezi”, a punctat Bodea.

Salonul artiștilor plastici din Beiuș

După încheierea simpozionului, locuitorii din Țara Beiușului, și nu numai, au făcut un scurt popas la Muzeul Municipal Beiuş, situat în fostă casă a memorandistului Vasile Ignat şi a martirului Ioan Ciordaş. Clădirea – monument istoric găzduiește o expoziție cu lucrări de pictură, sculptură sau grafică a 15 artiști. Expoziția este un preambul al unui vernisaj ce va avea loc, după cum a precizat directorul muzeului, în 26 ale lunii, de Sfântul Dumitru.

Programul cultural a fost completat și de volumele de carte expuse într-unul dintre saloanele muzeului. Lucrările, aduse de Diana Naprodean de la Biblioteca Municipală ,,Constantin Pavel” din Beiuş, au fost scrise de oamenii de cultură ai locului pentru a oferi o ,,plăsmuire” a Țării Beiușului pentru generațiile de azi și de mâine.

,,Târgul Toamnei” din Beiuș este organizat de Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Beiuș și Casa de Cultură ,,Ioan Ciordaș”. Evenimentul își așteaptă oaspeții până duminică, pe platoul din fața Vânătorului de Munte, unde se vor organiza spectacole artistice, un parc de joacă pentru copii şi ateliere de meșteșuguri.