„Târgul Toamnei” de la Beiuș a inclus în sumarul programului de vineri un workshop pe tema perspectivelor de dezvoltare ale orașelor – centre de microregiune, organizat de Fundația Euroregiune Bihor-Hajdú Bihar. Patru directori au prezentat potențialul de progres pe care l-au identificat asupra centrelor prin prisma instituțiilor pe care o conduc.

Primarul Petru Mledea, în calitate de gazdă a evenimentului, a fost onorat cu prezența de un public numeros, venit să afle care sunt strategiile de dezvoltare pentru Țara Beiușului. Printre participanții la dezbatere s-au numărat reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor, deputatul Gheorghe Bogdan, dar și primari, directori și locuitori din zonă.

,,Țara Beiușului este o entitate a unei comunități bine definite prin tradiție și valori comune. Azi, microregiunea se poate dezvolta cu finanțare de la Uniunea Europeană, dar fără ca identitatea consacrată să fie pierdută. Dacă structurile și rețelele dintre localități se întăresc, toată lumea are numai de câștigat”, a declarat Adrian Simon, consilier în cadrul cabinetului președintelui CJ.

Strategii de dezvoltare

Primul care a luat cuvântul, din partea Direcției generale de dezvoltare regională, programe și proiecte cu finanțare externă, a fost chiar directorul general, Horia Carțis. ,,Ne dorim ca Bihorul să fie recunoscut ca o poartă de intrare și ieșire către vestul Europei, în care inițiativele antreprenoriale sunt susținute activ de instituțiile publice prin servicii publice de calitate și infrastructură corespunzătoare”, a precizat acesta. După ce a făcut cunoscute publicului obiectivele și inițiativele strategice de dezvoltare, a venit rândul lui Póti Csaba, director adjunct la Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, să vorbească celor prezenți despre dezvoltarea rurală în contextul dezvoltării regionale în Bihor. ,,Trebuie să sprijinim microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale”, a punctat directorul DDIP în prezentarea sa.

Marius Mudura, directorul Societăţii Parcuri Industriale Bihor, a vorbit despre inițiativa Consiliului Județean de a înființa parcuri industriale în mai multe zone cheie din județ, printre care și Țara Beiușului. ,,Printre proiectele noastre de viitor care vizează această zonă se numără reindustrializarea locului prin atragerea de investitori, stimularea populației de a rămâne în microregiune prin crearea de noi locuri de muncă, utilizarea forței de munca deja calificată și stimularea reconversiei profesionale, precum și dezvoltarea școlilor profesionale care să producă meseriași în domeniile solicitate de investitori”, a precizat directorul. Cel care a închis șirul prezentărilor a fost Norbert Bántó, directorul Agenției de Management al destinației Bihor, care a cucerit audiența cu un filmuleț în care au fost incluse cele mai spectaculoase locuri din județ. ,,Ne dorim ca Țara Bihorului să devină o destinație turistică de renume la nivel național și internațional, vizitat anual de către peste 1.000.000 de turiști. Credem că obținerea succesului în turism se poate atinge printr-un proces eficient de cercetare, studiere a pieței, planificare, coordonare, dezvoltare, și promovare a destinației turistice Bihor”, a încheiat Bántó.

Programul evenimentului de toamnă din Beiuș continuă și sâmbătă, cu deschiderea Târgul ,,Cămara cu de toate” , urmată de un program artistic pregătit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.