Piața Unirii a fost, marți seara, gazda unui eveniment special. Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, Asociațiile Caritas Eparhial șCaritas Catolica au organizat acțiunea intitulată ,,Un milion de stele – Alături de persoanele sărace. Consiliului Județean Bihor, partener prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, a fost reprezentat de președintele Pásztor Sándor.

Centrul oraşului a strălucit la lumina plăpândă a zeci de lumânări. Cele mai multe dintre ele au fost aşezate de voluntarii celor două ONG-uri, iar altele au fost în mâinile orădenilor veniţi special pentru eveniment. Toți au putut cumpăra o lumânare, banii astfel strânși fiind donaţi celor două asociaţii, care derulează mai multe programe pentru cei față de care viața a fost, oarecum, nedreaptă: copii fără părinţi, bătrâni fără copii, tineri ieşiţi din centrele de plasament.

,,Sunt femei cu copii care au fost obligaţi să ajungă pe stradă, snopiţi în bătaie de soţul şi tatăl lor şi care nu au nicio legătură cu alcoolul, prostituţia sau alte nenorociri. Sunt bătrâni alungaţi de copii după ce au primit casele părinteşti sau păcăliţi de vânătorii de case. Sunt copii orfani sau bătuţi sistematic de părinţi. Sunt bărbaţi şi femei care şi-au pierdut locul de muncă. Sunt oameni evacuaţi din casele naţionalizate. Sunt cei cărora viaţa le-a jucat o festă”, a spus preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial.

Organizatorii au urmărit, să ofere semne vizibile pentru o societate solidară și o lume dreaptă, semen de luptă împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, prin iluminarea locurilor și clădirilor reprezentative din cât mai multe orașe și comunități. ,,Suntem în această seară, aici, pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai puţin decât mine şi decât dumneavoastră. Ei au un singur nume: săraci. Nu sunt nici români, nici maghiari, nici greco-catolici, nici romano-catolici, nici ortodocşi. Nu întotdeauna ei aşteaptă un ban sau o bucată de pâine. Foarte adesea ei aşteaptă de la noi un cuvânt de mângâiere şi un moment de răbdare pentru a-i asculta”, a adăugat episcopul greco-catolic, Virgil Bercea. Împreună cu episcopul romano-catolic Bőcskei László, prelatul a oficiat o slujbă de sfințire a luminilor aprinse, astfel, în Piața Unirii.