Deși proiectele de hotărâre cu salarizarea angajaților au primit girul consilierilor, aleșii liberali s-au opus, și în ședința ordinară de astăzi, validării social democratului Szatmari Adrian, în funcția de consilier județean. Motivul? Liberalii așteaptă decizia instanței privind înlocuirea din funcție a consilierului Ana Maria Tiron.

Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi a fost cel prin care aleșii trebuiau să valideze un nou mandat de consilier județean. De mai bine de o lună, postul este vacant după ce Ana Maria Tiron a fost exclusă din partid. Însă deși întrunește toate criteriile pentru validare, următorul pe lista PSD, Szatmari Adrian, nu a fost încă pus, consilier județean. Motivul? Liberalii refuză până ce instanța va decide dacă înlocuirea din funcție a Anei Maria Tiron este legală. ,,Sunt membru în comisia de validare, dar refuz să particip până instanța se pronunță în cazul Tiron, care a atacat decizia prefectului”, a spus Dacian Foncea, consilierul liberal, membru în comisia care avea sarcina de a-l valida pe Szatmari în funcție. La începutul lunii octombrie, acesta a și deschis o acțiune în contencios administrativ la Tribunalul Bihor, împotriva consilierilor liberal. ,,Nu se discută eligibilitatea domnului Sztamari. Dânsul este membru PSD, următorul pe listă, nu are condamnări și există un ordin al prefectului”, a precizat Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Au trecut salariile

Dacă proiectul de hotărâre privind validarea noului mandat de consilier a căzut din nou, întrunind doar 17 voturi, proiectele cu salarizarea personalului din aparatul propriu și instituțiile subordonate au primit 32 de voturi și 2 abțineri. Cu majoritate au trecut cele două proiecte privind reactualizarea documentației tehnico-economice, SF pentru Drumul Apuseni, dar și aprobarea cofinanțării pentru reabilitarea acestuia, diminuată de la 21% la 3% din bugetul Consiliului Județean. Tot cu 34 de voturi au trecut și actualizarea obiectivelor și criteriilor de performanță pentru Aeroportul Oradea, proiectul privind bugetul și cheltuielile pentru ,,Realizarea planurilor de management pentru siturile Natura 2000 aflate în custodia Consiliului Județean”, acordarea dreptului de superficie pe imobilul teren 500 mp din Stâna de Vale unde urmează să se construiască un centru Salvamont de prim ajutor, prin proiectul strategic al județului, rectificarea bugetară și aprobarea contului de încheiere a exercițiului bugetar la 30 septembrie 2017.