Luni, 16 octombrie, sesiunea de Informare și Training numită ,,Dezvoltare și inovare urbană integrată prin programele de finanțare UE” a avut loc sub coordonarea Asociației CLDR România. Evenimentul s-a desfășurat între orele 11.00 şi 14.00, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Protecţie a Mediului din cadrul Universităţii Oradea.

Asociația CLDR România este membră a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR – Viena), al cărei Secretariat Tehnic este coordonat la București de Fundația Eurolink – Casa Europei, şi membră a ,,European Network for Education and Training”, rețea sprijinită de Comisia Europeană. Cu ocazia evenimentului de la începutul săptămânii a fost lansat, pentru zona de nord – vest, Programul Național Comun de formare a experților în Studii Strategice Avansate în cadrul Programului Transnațional ,,Dunărea”. De asemenea, sesiunea a inclus prezentări și discuții cu experți în domeniu.

Scopul principal al evenimentului a constat în expunerea oportunităților rezultate din deschiderea în lunile următoare a unor linii de finanțare pentru participarea la rețele europene de inovare urbană privind valorificarea patrimoniului cultural – istoric în sens turistic, în care obiectivele şi interesele mediului de afaceri să se poată regăsi în mod armonios. Un accent deosebit s-a pus pe energie, eco-eficiență, resurse alternative, combaterea efectelor schimbărilor climatice, conservarea patrimoniului cultural – istoric sau pe promovarea inovării urbane.

Regiunea de Nord – Vest prezintă interes

Potrivit organizatorilor, județul Bihor și, în plan mai vast, Regiunea de Nord – Vest, sunt în mod special privilegiate ca interes UE prin capacitatea de inter-conectare cu alte state și piețe ale macroregiunii SUERD, precum și prin nevoile locale care impun investiții semnificative și integrate pentru combaterea poluării, a efectelor riscurilor climatice, creșterea gradului de eco – eficiență, dezvoltarea bio – economiei și prezervarea bio – diversității, promovarea meșteșugurilor și a patrimoniului cultural – istoric în comun, cu scopul final al unei mai bune valorificări turistice prin integrarea în cadrul ,,Rutelor Culturale Europene”, program de promovare a brandului turistic plasat sub egida Comisiei Europene și a Consiliului Europei.

,,Am formulat, prin consultarea participanților, opțiunea unui pol de dezvoltare – inovare integrat, care să pună în valoare principalele atuuri ale poziției geostrategice a zonei, generozitatea resurselor naturale și calitatea seriozității și a pregătirii profesionale a oamenilor, în special din unele departamente de cercetare. La nivel dunărean, reinventarea universităților drept antreprenoriale nu reprezintă doar un scop în sine, ci poate să conveargă spre un pol al renașterii zonei Bihor, bazat pe bio-economie, silvicultură, economie montană și turism balneologic”, a declarat pentru NewsBihor Sever Avram, președintele executiv al Asociației ,,Comunitățile Locale Riverane Dunării”.

La final, prin consens, reprezentanții primăriilor și organizațiilor participante au convenit să se implice în acest set de proiecte bazat pe Strategia Dunării, dar și pe programele cu finanțare norvegiană sau în cadrul Programului Orizont 2020.