Duminică, 15 octombrie, a avut loc cea de a 18-a ediție a festivalului ,,Sărbătoarea Cartofului”, la Casa de Cultură din Şinteu. Consiliului Județean Bihor, partener prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii și prin Fundația Euroregională Bihor – Hajdú-Bihar, a fost reprezentat de vicepreședintele Traian Bodea.

Cartoful nu este sărbătorit din întâmplare în această zonă. În Șinteu sunt cultivate cu cartofi aproximativ 200 de hectare de teren iar, potrivit organizatorilor evenimentului, gustul acestora este ușor de recunoscut și de deosebit față de al celor din alte locuri. ,,Sărbătoarea Cartofului” nu s-ar fi putut derula fără faimoasele plăcinte din cartofi, numite ,,podlesniak” și ,,tocna”.

Concursuri și premii

Anul acesta, la categoria cel mai greu cartof, cântarul a indicat  748 de grame pentru leguma câștigătoare, iar cartoful în formă de inimă a fost desemnat favoritul concursului tematic numit ,,Cartoful cu cea mai interesantă formă”. Nu în ultimul rând, ,,Cea mai lungă şi neîntreruptă coajă de cartof” a atins de 84 de centimetri.

Cei prezenţi la manifestarea dedicată cartofului s-au putut bucura de un program multicultural. Primăria Şinteu a asigurat un programul artistic animat de ansamblurile folclorice ,,Pramienok” din Şinteu, ,,Salajka” din Făgetu, ,,Polanka” din Aleşd şi ,,Lipka” din Budoi, iar Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a adus pe scena Casei de Cultură ansamblurile folclorice „Keknefelejts” din Remetea şi ,,Mugur şi mlădiţe” din Beiuş, aplaudate îndelung de cei prezenți.

,,Prin evenimentul cultural și gastronomic de tradiție a comunității slovace, dar și a Țării Bihorului, a fost sprijinită şi o cauza umanitară. Întrucât mâncarea oferită celor prezenţi la eveniment nu a fost dată spre vânzare,  s-au făcut în schimb donaţii, care au ajuns la 2.034 de lei, pentru a ajuta două secţii ale Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu”- secția Oncologie și Hematologie pediatrică” a specificat Lasak Benedek, primarul comunei Şinteu.